Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Avanos'ta 141 Avanoslu Şehit İçin 'Şehitler Anıtı'Yapıldı

İLÇELER 29.08.2017 - 10:33, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Avanos'ta 141 Avanoslu Şehit İçin 'Şehitler Anıtı'Yapıldı

Avanos Belediye Başkanlığı tarafından, bir süredir Avanoslu şehitlerin bilgilerini temin etmek üzere yürüttüğü çalışmaların sonunda, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde “Avanoslu Şehitler Anıtı” yapılarak ilçeye manevi anlamı olan bir anıt taşı kazandırıldı.
  Avanos Belediye Başkanlığı tarafından, bir süredir Avanoslu şehitlerin bilgilerini temin etmek üzere yürüttüğü çalışmaların sonunda, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde “Avanoslu Şehitler Anıtı” yapılarak ilçeye manevi anlamı olan bir anıt taşı kazandırıldı.   Daha önce Avanos Belediyesi tarafından Avanoslu Aydın oğlu Ekrem’in heykelinin yaptırılarak dikilmesi ile birlikte başlatılan “şehitler arşivi” oluşturma çalışmalar kapsamında yapılan araştırma ve arşiv çalışmaları sonunda temin edilen isimlerden oluşan anıt taşı ile her gün hatırlanacak.   Avanos Belediyesi ile Taş Köprü arasında, Kızılırmak kenarındaki yürüyüş alanına dikilen anıt taşı üzerinde “(1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) 93 Harbi’nden Kıbrıs Barış Harekatına Avanoslu Şehitlerin isimleri yer alıyor.   93 HARBİ’NDEN KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NA AVANOSLU ŞEHİTLER   “Avanos’ta iç isyanlarda (Yemen) 1 şehit, Trablusgarp Savaşında 10 şehit, 1. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde 72, Irak Cephesi 15, Şark (Kafkas) Cephesi 7 şehit, Filistin Cephesi 3 şehit, Romanya Cephesi 2 şehit, Galiçya Cephesi 2 şehit, cephesi belli olmayan 2 şehit olmak üzere 23 şehit verilmiştir. Avanos’un verdiği toplam şehit sayısı 141’dir.   Avanos ilçesi en çok 1. Dünya Savaşı Çanakkale Cephesinde şehit vermiştir. Avanos şehitlerinin mensubu bulundukları yerleşim birimleri Milli Savunma Bakanlığının verilerinde çok sağlıklı bir şekilde verilmemiştir. Bu çalışmada kayıtlarda köyü ya da beldesi verilmemiş şehitler Avanos ilçesine izafe edilmiştir.   Buna göre Avanoslu şehitler, Avanos merkez (117 şehit), Göynük (5 şehit), Sarılar (5 şehit), Akarca (4 şehit), Çalış (3 şehit), Çavuşin (2 şehit), Üçkuyu (1 şehit), Kuyulukışla (1 şehit), Karain (1 şehit), Karacauşağı (1 şehit), Paşalı (1 şehit) kütüklerine kayıtlıdır.   Avanoslu şehitlerin 126’sı er, 10’u onbaşı, 1’i çavuş, 1’i başçavuş, 2’si mülâzim-i sânî (teğmen), 1’i mülâzim-i evvel (üsteğmen) rütbesindedir.   Avanoslu olup da iç isyanlarda (Yemen) vefat eden 1 şehidin doğum/ölüm yılı belli değildir. Trablusgarp Savaşı şehitlerinin tamamı (11 şehit) 20 yaş üstünde şehit düşmüştür. I. Dünya Savaşı şehitlerinin 5’i 20 yaş üstü, 3’ü 30 yaş üstü, 5’i 40 yaş üstü şehit düşmüştür. 9 şehidin ise doğum/ölüm yılı belli değildir. İstiklal Savaşı şehitlerinin 15’i 20 yaş üstü, 5’i 30 yaş üstünde şehit düşmüş, 3 şehidin ise doğum/ölüm yılı belli değildir.”   Bu anıt aziz şehitlerimizi anmak amacıyla, Ağustos 2017 tarihinde Avanos Belediyesi tarafından yapıldı.
Avanos Belediye Başkanlığı tarafından, bir süredir Avanoslu şehitlerin bilgilerini temin etmek üzere yürüttüğü çalışmaların sonunda, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde “Avanoslu Şehitler Anıtı” yapılarak ilçeye manevi anlamı olan bir anıt taşı kazandırıldı.

 

Avanos Belediye Başkanlığı tarafından, bir süredir Avanoslu şehitlerin bilgilerini temin etmek üzere yürüttüğü çalışmaların sonunda, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde “Avanoslu Şehitler Anıtı” yapılarak ilçeye manevi anlamı olan bir anıt taşı kazandırıldı.

 

Daha önce Avanos Belediyesi tarafından Avanoslu Aydın oğlu Ekrem’in heykelinin yaptırılarak dikilmesi ile birlikte başlatılan “şehitler arşivi” oluşturma çalışmalar kapsamında yapılan araştırma ve arşiv çalışmaları sonunda temin edilen isimlerden oluşan anıt taşı ile her gün hatırlanacak.

 

Avanos Belediyesi ile Taş Köprü arasında, Kızılırmak kenarındaki yürüyüş alanına dikilen anıt taşı üzerinde “(1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) 93 Harbi’nden Kıbrıs Barış Harekatına Avanoslu Şehitlerin isimleri yer alıyor.

 

93 HARBİ’NDEN KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NA AVANOSLU ŞEHİTLER

 

“Avanos’ta iç isyanlarda (Yemen) 1 şehit, Trablusgarp Savaşında 10 şehit, 1. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde 72, Irak Cephesi 15, Şark (Kafkas) Cephesi 7 şehit, Filistin Cephesi 3 şehit, Romanya Cephesi 2 şehit, Galiçya Cephesi 2 şehit, cephesi belli olmayan 2 şehit olmak üzere 23 şehit verilmiştir. Avanos’un verdiği toplam şehit sayısı 141’dir.

 

Avanos ilçesi en çok 1. Dünya Savaşı Çanakkale Cephesinde şehit vermiştir. Avanos şehitlerinin mensubu bulundukları yerleşim birimleri Milli Savunma Bakanlığının verilerinde çok sağlıklı bir şekilde verilmemiştir. Bu çalışmada kayıtlarda köyü ya da beldesi verilmemiş şehitler Avanos ilçesine izafe edilmiştir.

 

Buna göre Avanoslu şehitler, Avanos merkez (117 şehit), Göynük (5 şehit), Sarılar (5 şehit), Akarca (4 şehit), Çalış (3 şehit), Çavuşin (2 şehit), Üçkuyu (1 şehit), Kuyulukışla (1 şehit), Karain (1 şehit), Karacauşağı (1 şehit), Paşalı (1 şehit) kütüklerine kayıtlıdır.

 

Avanoslu şehitlerin 126’sı er, 10’u onbaşı, 1’i çavuş, 1’i başçavuş, 2’si mülâzim-i sânî (teğmen), 1’i mülâzim-i evvel (üsteğmen) rütbesindedir.

 

Avanoslu olup da iç isyanlarda (Yemen) vefat eden 1 şehidin doğum/ölüm yılı belli değildir. Trablusgarp Savaşı şehitlerinin tamamı (11 şehit) 20 yaş üstünde şehit düşmüştür. I. Dünya Savaşı şehitlerinin 5’i 20 yaş üstü, 3’ü 30 yaş üstü, 5’i 40 yaş üstü şehit düşmüştür. 9 şehidin ise doğum/ölüm yılı belli değildir. İstiklal Savaşı şehitlerinin 15’i 20 yaş üstü, 5’i 30 yaş üstünde şehit düşmüş, 3 şehidin ise doğum/ölüm yılı belli değildir.”

 

Bu anıt aziz şehitlerimizi anmak amacıyla, Ağustos 2017 tarihinde Avanos Belediyesi tarafından yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.