MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Bezirhane buluşmalarında Osmanlı kentleri konuşuldu

EĞİTİM 13.12.2019 - 20:27, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Bezirhane buluşmalarında Osmanlı kentleri konuşuldu

Bezirhane Buluşmalarının 2019 yılı son etkinliği için Nevşehir’e gelen Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Osmanlı Kentleri” başlıklı söyleşide konuştu.
  Kapadokya Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Argos Kültür Sanat tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Bezirhane Buluşmaları’ etkinlikleri kapsamındaki gerçekleşen söyleşiye, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Şükran Ünser, her iki üniversitenin akademisyenleri, öğrencileri ve davetliler katıldı.   Osmanlı Kentleri konusunun ucu bucağı olmayan bir konu olması sebebiyle belirli dönemlerden seçtiği üç örnek üzerinden şehirlerin nasıl kurulduğunu, kurumlarının neler olduğunu ve şehir dokularının nasıl oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Osmanlı; çok dinli, çok dilli, çok etnik yapılı bir imparatorluktur. Dolayısıyla Osmanlı kentleri dediğimiz zaman çok farklı bölgelerde ve coğrafi koşullar altında farklı etnik, dil ve din grubu insanlarının olduğu tarihi bir coğrafyadan söz ediyoruz ve bu durumun doğal olarak tüm kentlerde izleri var” şeklinde konuştu. 19. yüzyıl öncesi kentlerde kimlerin yaşadığını ve etnik yapının halkın yaşam tarzına etkilerini gravür ve resimlerle örneklendirerek anlattı.   Osmanlı kentlerinin; yeni kurulan kentler, Müslümanlaşmış bölgelerden alınan kentler, Hristiyan bölgelerden alınan kentler, savaşla alınan kentler, amanname ile alınan kentler ve dış işlerinde Osmanlı’ya bağlı bölgelerdeki kentler olmak üzere 6 ana başlıkta toplandığını ifade eden Yenişehirlioğlu, daha sonra katılımcılara bu kentlerle ilgili detaylı bilgileri sunumunda aktardı.   Söyleşi, Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun etkinliğe katılanların konuyla ilgili sorularını cevaplandırmasıyla sona erdi.
Bezirhane Buluşmalarının 2019 yılı son etkinliği için Nevşehir’e gelen Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Osmanlı Kentleri” başlıklı söyleşide konuştu.

 

Kapadokya Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Argos Kültür Sanat tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Bezirhane Buluşmaları’ etkinlikleri kapsamındaki gerçekleşen söyleşiye, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Şükran Ünser, her iki üniversitenin akademisyenleri, öğrencileri ve davetliler katıldı.

 

Osmanlı Kentleri konusunun ucu bucağı olmayan bir konu olması sebebiyle belirli dönemlerden seçtiği üç örnek üzerinden şehirlerin nasıl kurulduğunu, kurumlarının neler olduğunu ve şehir dokularının nasıl oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Osmanlı; çok dinli, çok dilli, çok etnik yapılı bir imparatorluktur. Dolayısıyla Osmanlı kentleri dediğimiz zaman çok farklı bölgelerde ve coğrafi koşullar altında farklı etnik, dil ve din grubu insanlarının olduğu tarihi bir coğrafyadan söz ediyoruz ve bu durumun doğal olarak tüm kentlerde izleri var” şeklinde konuştu. 19. yüzyıl öncesi kentlerde kimlerin yaşadığını ve etnik yapının halkın yaşam tarzına etkilerini gravür ve resimlerle örneklendirerek anlattı.

 

Osmanlı kentlerinin; yeni kurulan kentler, Müslümanlaşmış bölgelerden alınan kentler, Hristiyan bölgelerden alınan kentler, savaşla alınan kentler, amanname ile alınan kentler ve dış işlerinde Osmanlı’ya bağlı bölgelerdeki kentler olmak üzere 6 ana başlıkta toplandığını ifade eden Yenişehirlioğlu, daha sonra katılımcılara bu kentlerle ilgili detaylı bilgileri sunumunda aktardı.

 

Söyleşi, Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun etkinliğe katılanların konuyla ilgili sorularını cevaplandırmasıyla sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.