MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Bugün Mevlid Kandili, Mevlid Kandilinde Nasıl İbadet Edilmeli?

GÜNCEL 29.11.2017 - 11:22, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Bugün Mevlid Kandili, Mevlid Kandilinde Nasıl İbadet Edilmeli?

Sünniler Rebiülevvel ayının 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan gece, Şiiler ise 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak adlandırırlar. Bu tarihler arasındaki haftaya da Kutlu Doğum Haftası denilir.
  MEVLİD KANDİLİ NEDİR? Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğduğu gecedir. Doğum günü farklı mezhepler tarafından kutlanır. Mevlid Kandili için ilk kutlama, hicretten üç yüz elli yıl sonra Mısır’da Şii Fatımi Devleti tarafından yapılmıştır. Sünniler Rebiülevvel ayının 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan gece, Şiiler ise 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak adlandırırlar. Bu tarihler arasındaki haftaya da Kutlu Doğum Haftası denilir.   Kandili olarak adlandırılmasının sebebi ise; Osmanlı padişahlarından 3. Selim zamanından itibaren kutlamaların kandil yakılarak kutlanmasından gelir.   MEVLİD KANDİLİ DUASI   Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim   Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!   Ya İlahel Alemin   İlk yarattığın nur Efendimiz'in nuruydu. Sen O'nu var etmeden evvel gündüzün geceden, baharın da kıştan farkı yoktu. İyilikler, kötülüklerle iç içe; akıl nefse yenik, ruh da bedenin esiri idi. O Güzeller Güzeli Varlığın sırrını keşfedip akla yüksek hedefler gösterdi düşünceye kapılar açıp insanın ebedlere namzet olduğunu âlemşümul bir dille haykırdı. Böyle bir elçiyi insanlığa bahşetmenden ve sayısız nice nimetlerinden ötürü sana sonsuz hamd ü senalar olsun Ya Rabbi! Güç ve kuvvet ancak kendisine has olan yüce ve büyük Allâh'ım! Mahlûkatın adedince, Zatının rızası, Arşının ağırlığı ve kelimelerinin toplamınca Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ve O'nun ehli ve ashabı üzerine salât ü selamla bir kere daha yâdederek huzûr-u İlahi'de el açıp yakarıyoruz.   Allahım!   Duamızın sonunda Sana olan minnet ve şükran hislerimizi bir kere daha tekrarlıyor, Resûl-ü zîşânı, âlini, ashabını bir kez daha salavâtlarla anıyor ve dualarımızı kabul buyurmanı istirham ediyoruz. Ne olur, bizlerin dualarına icabet buyur ya Rabbi! Amin ve selamün alel murselin vel hamdü lillahi Rabbil-alemin   MEVLİD KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?   Mevlid Kandili peygamber efendimizin doğum gecesidir. Bu anlamlı gece en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Mevlid Kandili’nde;   - Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir   - Bol bol zikirde bulunulur   - Kuran-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir   - Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları ederler   - Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır   - Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır  
Sünniler Rebiülevvel ayının 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan gece, Şiiler ise 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak adlandırırlar. Bu tarihler arasındaki haftaya da Kutlu Doğum Haftası denilir.

 

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğduğu gecedir. Doğum günü farklı mezhepler tarafından kutlanır. Mevlid Kandili için ilk kutlama, hicretten üç yüz elli yıl sonra Mısır’da Şii Fatımi Devleti tarafından yapılmıştır. Sünniler Rebiülevvel ayının 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan gece, Şiiler ise 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak adlandırırlar. Bu tarihler arasındaki haftaya da Kutlu Doğum Haftası denilir.

 

Kandili olarak adlandırılmasının sebebi ise; Osmanlı padişahlarından 3. Selim zamanından itibaren kutlamaların kandil yakılarak kutlanmasından gelir.

 

MEVLİD KANDİLİ DUASI

 

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

 

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

 

Ya İlahel Alemin

 

İlk yarattığın nur Efendimiz'in nuruydu. Sen O'nu var etmeden evvel gündüzün geceden, baharın da kıştan farkı yoktu. İyilikler, kötülüklerle iç içe; akıl nefse yenik, ruh da bedenin esiri idi. O Güzeller Güzeli Varlığın sırrını keşfedip akla yüksek hedefler gösterdi düşünceye kapılar açıp insanın ebedlere namzet olduğunu âlemşümul bir dille haykırdı. Böyle bir elçiyi insanlığa bahşetmenden ve sayısız nice nimetlerinden ötürü sana sonsuz hamd ü senalar olsun Ya Rabbi! Güç ve kuvvet ancak kendisine has olan yüce ve büyük Allâh'ım! Mahlûkatın adedince, Zatının rızası, Arşının ağırlığı ve kelimelerinin toplamınca Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ve O'nun ehli ve ashabı üzerine salât ü selamla bir kere daha yâdederek huzûr-u İlahi'de el açıp yakarıyoruz.

 

Allahım!

 

Duamızın sonunda Sana olan minnet ve şükran hislerimizi bir kere daha tekrarlıyor, Resûl-ü zîşânı, âlini, ashabını bir kez daha salavâtlarla anıyor ve dualarımızı kabul buyurmanı istirham ediyoruz. Ne olur, bizlerin dualarına icabet buyur ya Rabbi! Amin ve selamün alel murselin vel hamdü lillahi Rabbil-alemin

 

MEVLİD KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

 

Mevlid Kandili peygamber efendimizin doğum gecesidir. Bu anlamlı gece en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Mevlid Kandili’nde;

 

- Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir

 

- Bol bol zikirde bulunulur

 

- Kuran-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir

 

- Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları ederler

 

- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır

 

- Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.