MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Hitit Testisinde Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

GÜNCEL 21.10.2017 - 11:55, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Hitit Testisinde Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da Hitit Güneş testisinde Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor.
  Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da Hitit Güneş testisinde Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor.   Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Göreme beldesinde bir çanak atölyesinde Hitit Güneş testisinde yerli ve yabancı turistlere Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti ikram ediliyor. İşletme sahibi Nida Olçar Hititler döneminde bu testide krallara ve dini törenlerde kutsal sayılan içeceğin ikram edildiğini söylerken kendilerinin ise bu testi içerisinde Osmanlı gelenekleri arasında olan demirhindi şerbeti ikram ettiklerini ifade etti. Olçar, “Kapadokya bölgesinin Erciyes ve Hasan Dağı’nın püskürttüğü volkanik tüflerden elde ettiğimiz kırmızı toprakla Kapadokya’da bulunan atölyemizde Hitit Güneş testileri üretmekteyiz. Bu testiler 10 santimden başlayarak 70 ve 90 santime kadar uzayabiliyor. 10 santim olanını esans olarak kullanıyorlar. Bunun bir büyüğünü sirkelik ve yağdanlık olarak kullanıyorlarmış. En büyüğü ise kutsal içecek olarak kullanılıyormuş. Hititlerin inançlarına göre güneş testisini yüksek bir yere koyarak güneşin içine doğması sağlanıyor. İçecek ile güneşin temas etmesinden dolayı kutsal sayılıyormuş. Bu kutsal içecek özellikle krallara ve dini törenlere sunulan bir içecekti. Biz Osmanlı’nın ve Osmanlı mutfağından gelen bir saray içeceği olan Demir hindiyi bu tarihi testilerde mağazamıza gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Yancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Bizde çanak ve seramik üreticisiyiz. Değişik mutfak gereçleri üretiyoruz. Bunları üretirken tarihe baktığımızda bunun hikayesi ile karşılaştık. Bizde bu testi ile demir hindi şerbetini birleştirip buraya gelen konuklarımıza ikram etmek istedik” diye konuştu.   Hitit Güneş Testisi Hititler döneminin özel yapımları daha çok kült merkezlerinde ele geçen, kabartma bezekli çanak çömlek türüdür. Bunlar çömlekçi çarkında biçimlendirilmiş, kırmızı ve turuncu renklerde, astarlı, açkılı, çoğunlukla geniş ağızlı, yüksek boyunlu, yumurta biçiminde gövdesi olan, dikey kulpu çömleklerdir.   Demirhindi şerbeti Osmanlı Devleti zamanında sarayın özellikle çok tükettiği bir şerbet idi. Padişahlar bu içeceği çok sevmiştir. Mükemmel aromatik tadıyla yaz günlerinde vücuda serinlik ve ferahlık sağlamaktadır. Gerçek demir hindi şerbeti 40 çeşit baharattan yapılmaktadır. 
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da Hitit Güneş testisinde Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor.

 

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da Hitit Güneş testisinde Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor.

 

Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Göreme beldesinde bir çanak atölyesinde Hitit Güneş testisinde yerli ve yabancı turistlere Osmanlı içeceği olan demirhindi şerbeti ikram ediliyor. İşletme sahibi Nida Olçar Hititler döneminde bu testide krallara ve dini törenlerde kutsal sayılan içeceğin ikram edildiğini söylerken kendilerinin ise bu testi içerisinde Osmanlı gelenekleri arasında olan demirhindi şerbeti ikram ettiklerini ifade etti. Olçar, “Kapadokya bölgesinin Erciyes ve Hasan Dağı’nın püskürttüğü volkanik tüflerden elde ettiğimiz kırmızı toprakla Kapadokya’da bulunan atölyemizde Hitit Güneş testileri üretmekteyiz. Bu testiler 10 santimden başlayarak 70 ve 90 santime kadar uzayabiliyor. 10 santim olanını esans olarak kullanıyorlar. Bunun bir büyüğünü sirkelik ve yağdanlık olarak kullanıyorlarmış. En büyüğü ise kutsal içecek olarak kullanılıyormuş. Hititlerin inançlarına göre güneş testisini yüksek bir yere koyarak güneşin içine doğması sağlanıyor. İçecek ile güneşin temas etmesinden dolayı kutsal sayılıyormuş. Bu kutsal içecek özellikle krallara ve dini törenlere sunulan bir içecekti. Biz Osmanlı’nın ve Osmanlı mutfağından gelen bir saray içeceği olan Demir hindiyi bu tarihi testilerde mağazamıza gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Yancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Bizde çanak ve seramik üreticisiyiz. Değişik mutfak gereçleri üretiyoruz. Bunları üretirken tarihe baktığımızda bunun hikayesi ile karşılaştık. Bizde bu testi ile demir hindi şerbetini birleştirip buraya gelen konuklarımıza ikram etmek istedik” diye konuştu.

 

Hitit Güneş Testisi

Hititler döneminin özel yapımları daha çok kült merkezlerinde ele geçen, kabartma bezekli çanak çömlek türüdür. Bunlar çömlekçi çarkında biçimlendirilmiş, kırmızı ve turuncu renklerde, astarlı, açkılı, çoğunlukla geniş ağızlı, yüksek boyunlu, yumurta biçiminde gövdesi olan, dikey kulpu çömleklerdir.

 

Demirhindi şerbeti

Osmanlı Devleti zamanında sarayın özellikle çok tükettiği bir şerbet idi. Padişahlar bu içeceği çok sevmiştir. Mükemmel aromatik tadıyla yaz günlerinde vücuda serinlik ve ferahlık sağlamaktadır. Gerçek demir hindi şerbeti 40 çeşit baharattan yapılmaktadır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.