MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Kapadokya Küçük Otellerinden Onlıne Rezervasyon Sitelerine Servet

TURİZM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.02.2015 - 08:14, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Kapadokya Küçük Otellerinden Onlıne Rezervasyon Sitelerine Servet

Küçük Oteller Derneği/Kapadokya'nın yapmış olduğu çalışmaya göre, 2014 yılında sadece Kapadokya Küçük Otelleri sektörün en büyük online rezervasyon sitelerinden birine 5,5 milyon TL komisyon verdi. Küçük Oteller Derneği Araştırma ve Proje grubu yapmış olduğu açıklamada "Ortalama 12 odalı bir küçük otelin yıllık verdiği komisyon tutarı yaklaşık 23.000 TL. Her bir otelin en az 3-4 farklı online rezervasyon kanalı ile çalıştığı düşünülürse, bu rakamların çok daha yüksek seviyelerde olduğu söylenebilir. Küçük ölçekli işletmeler için bu rakamlar önemli tutarlar. Elbette bu kanallar bizim için önemli paydaşlar. Fakat yaratılan değer karşılığı komisyon tutarlarının belirlenmesi gerek. Avrupa'da bu oranlar çok daha düşük seviyelerde. Ayrıca otellerin bu sitelere "En düşük fiyat" garantisi vermeye zorlanması da tartışılmalı" dedi.   2 farklı tahmin modeli kullanılarak modellenen ve toplam 247 küçük otelin doluluk oranı, ilgili online kanal ile çalışma oranı, toplam oda sayısı ve oda satış fiyatları birer değişken olarak alındı. Online rezervasyon sitelerinin zorunlu tuttuğu minimum komisyon oranı, sürekli müsaitlik, en düşük fiyat garantisi gibi pek çok ısrara rağmen, bir de yüksek komisyon vermenin mantığını sorgulayan küçük otel işletmecileri önemli bazı adımlar atmanın gerekliği konusunda hemfikirler. Avrupa'da bu konuda alınmış mahkeme kararlarının benzer şekilde Türkiye'de de alınabileceği, bu tür zorlamalara dur denmesi gerektiği ifade edildi.
Küçük Oteller Derneği/Kapadokya'nın yapmış olduğu çalışmaya göre, 2014 yılında sadece Kapadokya Küçük Otelleri sektörün en büyük online rezervasyon sitelerinden birine 5,5 milyon TL komisyon verdi. Küçük Oteller Derneği Araştırma ve Proje grubu yapmış olduğu açıklamada "Ortalama 12 odalı bir küçük otelin yıllık verdiği komisyon tutarı yaklaşık 23.000 TL. Her bir otelin en az 3-4 farklı online rezervasyon kanalı ile çalıştığı düşünülürse, bu rakamların çok daha yüksek seviyelerde olduğu söylenebilir. Küçük ölçekli işletmeler için bu rakamlar önemli tutarlar. Elbette bu kanallar bizim için önemli paydaşlar. Fakat yaratılan değer karşılığı komisyon tutarlarının belirlenmesi gerek. Avrupa'da bu oranlar çok daha düşük seviyelerde. Ayrıca otellerin bu sitelere "En düşük fiyat" garantisi vermeye zorlanması da tartışılmalı" dedi.
 
2 farklı tahmin modeli kullanılarak modellenen ve toplam 247 küçük otelin doluluk oranı, ilgili online kanal ile çalışma oranı, toplam oda sayısı ve oda satış fiyatları birer değişken olarak alındı. Online rezervasyon sitelerinin zorunlu tuttuğu minimum komisyon oranı, sürekli müsaitlik, en düşük fiyat garantisi gibi pek çok ısrara rağmen, bir de yüksek komisyon vermenin mantığını sorgulayan küçük otel işletmecileri önemli bazı adımlar atmanın gerekliği konusunda hemfikirler. Avrupa'da bu konuda alınmış mahkeme kararlarının benzer şekilde Türkiye'de de alınabileceği, bu tür zorlamalara dur denmesi gerektiği ifade edildi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.