MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Kepez Yeraltı Kenti İlgi Bekliyor

TURİZM 08.03.2017 - 17:03, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Kepez Yeraltı Kenti İlgi Bekliyor

Gülşehir'in merkezinde bulunan Kepez Yeraltı Kenti birçok bilinmezi içinde barındırıyor.
Nevşehir Gülşehir ilçesi merkezinde bulunan Kepez Yeraltı Kenti birçok bilinmezi içinde barındırıyor.   Eski çağlarda insanların savunma ihtiyacı dolayısıyla kayalık alanlarda kazdıkları yeraltı kentlerine tipik bir örnek olan Kepez, Gülşehir'de çok geniş bir alana yayılmış durumda. Kepez'in güney cephesindeki katlarının bir apartman gibi dışarıdan belirgin olmasıyla ayrı bir özelliği de var.       Fakat en önemlisi, yüzlerce, binlerce yıl kullanılmış kapılarının hala yerinde olması.       Yeraltı kentlerinin kapısı olan sürgü taşları ya da değirmen taşları, düşmanların yeraltı kentine girişlerini önlüyormuş. Bunlardan üç adedi, Kepez Yeraltı Kentinin güneydoğu köşesinde bulunuyor.       Üç ayrı mağara girişinde eskiden kullanıldığı haliyle duran bu sürgü taşları, zamanında bir mekanizma ile kapatılıp açılabiliyormuş. Ortasındaki gözcü deliği ile sürgü taşları düşman girişini engelleyip  savunmayı kolaylaştırıyor.       Kepez Yeraltı Kentindeki sürgü taşları eskiden olduğu gibi hala bazı mağaralara girişleri engelleyerek, görevini yerine getiriyor.    
Gülşehir'in merkezinde bulunan Kepez Yeraltı Kenti birçok bilinmezi içinde barındırıyor.

Nevşehir Gülşehir ilçesi merkezinde bulunan Kepez Yeraltı Kenti birçok bilinmezi içinde barındırıyor.

 

Eski çağlarda insanların savunma ihtiyacı dolayısıyla kayalık alanlarda kazdıkları yeraltı kentlerine tipik bir örnek olan Kepez, Gülşehir'de çok geniş bir alana yayılmış durumda. Kepez'in güney cephesindeki katlarının bir apartman gibi dışarıdan belirgin olmasıyla ayrı bir özelliği de var.    

 

Fakat en önemlisi, yüzlerce, binlerce yıl kullanılmış kapılarının hala yerinde olması.    

 

Yeraltı kentlerinin kapısı olan sürgü taşları ya da değirmen taşları, düşmanların yeraltı kentine girişlerini önlüyormuş. Bunlardan üç adedi, Kepez Yeraltı Kentinin güneydoğu köşesinde bulunuyor.    

 

Üç ayrı mağara girişinde eskiden kullanıldığı haliyle duran bu sürgü taşları, zamanında bir mekanizma ile kapatılıp açılabiliyormuş. Ortasındaki gözcü deliği ile sürgü taşları düşman girişini engelleyip  savunmayı kolaylaştırıyor.    

 

Kepez Yeraltı Kentindeki sürgü taşları eskiden olduğu gibi hala bazı mağaralara girişleri engelleyerek, görevini yerine getiriyor.
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.