MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Kılıç, kentsel dönüşüm doğru yapılamadı

SİYASET 19.03.2019 - 09:32, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Kılıç, kentsel dönüşüm doğru yapılamadı

MHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir’de kentsel dönüşümün doğru yapılamadığını söyledi.
  MHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir’de kentsel dönüşümün doğru yapılamadığını söyledi. Kılıç, dönüşümün şehrin geçmişi ile olan bağını kopardığını, tam bir tarih ve kültür yıkımı yarattığını, Damat İbrahim Paşa tarafından kurulan bu şehrin tarihi hafızasının silindiğini ifade ederek devamla şunları söyledi:   “Kentsel dönüşümün temel felsefesi eskiyi ve mevcut olanı koruyarak mekanları daha iyi yaşanılabilir hale getirmektir. Bu, bakım, onarım ve restorasyonla olur. Artık iyileştirilemeyecek durumda olan binalar varsa ve tarihi değeri yoksa yıkılır yerine yenisi yapılır. Bundaki amaç hem mekanları sağlamlaştırmak, bakımını yapmak hem de buralarda yaşayan insanları geçmişlerinden, anılarından koparmadan yaşatmaktır. Bu insani bir yaklaşımdır. Bu kadar büyük bir projede öncelikle dönüşüm alanının zemin etüdü yapılır. Burada zemin etüdü yapıldı mı? Yapıldıysa zeminin yumuşak kaya ve mağaralarla dolu olduğu inşaata uygun olmadığı görülmedi mi?   “Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi” ile Raşitbey, Camiatik, Camicedit, Bektik, Memişbey, Eskili, Cumhuriyet, Dere, Kapucubaşı, Musapaşa, Kaya mahalle toplam 11 mahalle boşaltılarak yıkıldı. Bu mahallelerde bulunan “Cumhuriyet Aşağı Camii, Cumhuriyet Yukarı Camii, Kaya Camii, Kara Camii, Eskili Eski Camii, Eskili Yeni Camii, Dere Camii, Bey Camii, Tahta Camii, Yukarı Bekdik Camii, Orta Bekdik Camii, Yunus Emre Camii ve Zülfikar Cami” olmak üzere toplam 13 cami boşaltılarak ibadete kapatıldı. Eski canlılığını ve cemaatlerini özleyen bu camiler terkedilmenin, unutulmanın burukluğunu yaşıyor.   Kentsel dönüşüm etaplar halinde yapılmış olsaydı bugün ki durum ortaya çıkmazdı. Yıkmak kolay yapmak zordur. Dönüşüm alanı belli bölgelere ayrılarak tamamlandıkça yeni bölgeler kentsel dönüşüme sokulsaydı hem Belediye hem buralarda yaşayanlar sosyal, ekonomik olarak sıkıntıya girmezdi. Ayrıca her etapta kazanılan tecrübe ve ekonomik güç ile bir sonraki etap daha kolay yapılırdı. Bu mahallelere sadece taş ve toprak yığını olarak bakılmamalıydı. Orada yüzlerce yıldır yaşayan insanların biriktirdiği sosyal ve kültürel pek çok değer görmezden gelindi. İnsanlar yaşadıkları ev ve mahalleden, komşularından, geçmişiyle olan anılarından bir anda koparıldılar. Şehrin hafızasının belli bir dönemi silindi. Bu mahallelerde yaşamış insanlarımızın bildiklerini, yaşadıklarını derleyip yazıya geçirerek kitap haline getirmek ve hiç olmazsa şehrimizin geçmişiyle ilgili olarak unutulmak üzere olunan bilgileri kurtarmak için bu bölgeyi kapsayan bir projeyi hemen hayata geçireceğiz.   Şu anda en büyük sorunlarımızdan biri olan Kale ve etrafındaki yıkılmış alanları Şehrimize tekrar kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüme sokulan ancak yarım kalan alanlarda da vatandaşı mağdur etmeyecek çözümlerle bu sıkıntıları aşmak istiyoruz.
MHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir’de kentsel dönüşümün doğru yapılamadığını söyledi.

 

MHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir’de kentsel dönüşümün doğru yapılamadığını söyledi. Kılıç, dönüşümün şehrin geçmişi ile olan bağını kopardığını, tam bir tarih ve kültür yıkımı yarattığını, Damat İbrahim Paşa tarafından kurulan bu şehrin tarihi hafızasının silindiğini ifade ederek devamla şunları söyledi:

 

“Kentsel dönüşümün temel felsefesi eskiyi ve mevcut olanı koruyarak mekanları daha iyi yaşanılabilir hale getirmektir. Bu, bakım, onarım ve restorasyonla olur. Artık iyileştirilemeyecek durumda olan binalar varsa ve tarihi değeri yoksa yıkılır yerine yenisi yapılır. Bundaki amaç hem mekanları sağlamlaştırmak, bakımını yapmak hem de buralarda yaşayan insanları geçmişlerinden, anılarından koparmadan yaşatmaktır. Bu insani bir yaklaşımdır. Bu kadar büyük bir projede öncelikle dönüşüm alanının zemin etüdü yapılır. Burada zemin etüdü yapıldı mı? Yapıldıysa zeminin yumuşak kaya ve mağaralarla dolu olduğu inşaata uygun olmadığı görülmedi mi?

 

“Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi” ile Raşitbey, Camiatik, Camicedit, Bektik, Memişbey, Eskili, Cumhuriyet, Dere, Kapucubaşı, Musapaşa, Kaya mahalle toplam 11 mahalle boşaltılarak yıkıldı. Bu mahallelerde bulunan “Cumhuriyet Aşağı Camii, Cumhuriyet Yukarı Camii, Kaya Camii, Kara Camii, Eskili Eski Camii, Eskili Yeni Camii, Dere Camii, Bey Camii, Tahta Camii, Yukarı Bekdik Camii, Orta Bekdik Camii, Yunus Emre Camii ve Zülfikar Cami” olmak üzere toplam 13 cami boşaltılarak ibadete kapatıldı. Eski canlılığını ve cemaatlerini özleyen bu camiler terkedilmenin, unutulmanın burukluğunu yaşıyor.

 

Kentsel dönüşüm etaplar halinde yapılmış olsaydı bugün ki durum ortaya çıkmazdı. Yıkmak kolay yapmak zordur. Dönüşüm alanı belli bölgelere ayrılarak tamamlandıkça yeni bölgeler kentsel dönüşüme sokulsaydı hem Belediye hem buralarda yaşayanlar sosyal, ekonomik olarak sıkıntıya girmezdi. Ayrıca her etapta kazanılan tecrübe ve ekonomik güç ile bir sonraki etap daha kolay yapılırdı. Bu mahallelere sadece taş ve toprak yığını olarak bakılmamalıydı. Orada yüzlerce yıldır yaşayan insanların biriktirdiği sosyal ve kültürel pek çok değer görmezden gelindi. İnsanlar yaşadıkları ev ve mahalleden, komşularından, geçmişiyle olan anılarından bir anda koparıldılar. Şehrin hafızasının belli bir dönemi silindi. Bu mahallelerde yaşamış insanlarımızın bildiklerini, yaşadıklarını derleyip yazıya geçirerek kitap haline getirmek ve hiç olmazsa şehrimizin geçmişiyle ilgili olarak unutulmak üzere olunan bilgileri kurtarmak için bu bölgeyi kapsayan bir projeyi hemen hayata geçireceğiz.

 

Şu anda en büyük sorunlarımızdan biri olan Kale ve etrafındaki yıkılmış alanları Şehrimize tekrar kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüme sokulan ancak yarım kalan alanlarda da vatandaşı mağdur etmeyecek çözümlerle bu sıkıntıları aşmak istiyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.