MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

KÜN'de Osmanlı’dan bugüne dış politika ve coğrafyamız konuşuldu

EĞİTİM 05.11.2020 - 09:31, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

KÜN'de Osmanlı’dan bugüne dış politika ve coğrafyamız konuşuldu

Kapadokya Lisansüstü Seminerleri’nin bu haftaki konuğu Büyükelçi (e.) Halil Akıncı oldu.
  Seminer, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar moderatörlüğünde 3 Kasım Salı günü saat 18:30'da çevrim içi olarak yapıldı.   “Osmanlı’dan Bugüne Dış Politika ve Coğrafyamız” konusunu ele alan Halil Akıncı, Osmanlı’nın devlet anlayışını Romalılara benzetti ve “Romalılar, Roma için ‘imperium sine fine’ yani ‘sonsuz imparatorluk’, Osmanlı da ‘Devlet-i Ebed Müddet’ tabirini kullanmıştı. Dünyada her devlet yıkılsa bunlar ayakta kalacak, öyle bir anlayış.” diyerek Osmanlı’nın devlet yapısını tanımladı. Büyükelçi Akıncı seminerinde, Osmanlı Devleti’nin 18 ve 19’uncu yüzyıllardaki dış politikasını detaylı bir biçimde anlattıktan sonra coğrafyanın gerektirdiği denge anlayışı üzerinde durdu. Bu doğrultuda da, 20. yüzyıl boyunca değişiklikler gösteren Türk dış politikasının büyük güçler arasında denge politikasını nasıl izlediğini örneklerle anlattı. Türk dış politikasının coğrafi, sosyal, ekonomik ve askeri dinamiklerine değinen Akıncı; dış politikanın romantizm kabul etmeyen rasyonel karar verme mekanizmaları aracılığı ile oluşturulduğunu, liyakatli bürokrasinin de bunun en önemli şartı olduğunu belirtti.   Seminer, Büyükelçi (e.) Halil Akıncı’nın öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla son buldu.
Kapadokya Lisansüstü Seminerleri’nin bu haftaki konuğu Büyükelçi (e.) Halil Akıncı oldu.

 

Seminer, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar moderatörlüğünde 3 Kasım Salı günü saat 18:30'da çevrim içi olarak yapıldı.

 

“Osmanlı’dan Bugüne Dış Politika ve Coğrafyamız” konusunu ele alan Halil Akıncı, Osmanlı’nın devlet anlayışını Romalılara benzetti ve “Romalılar, Roma için ‘imperium sine fine’ yani ‘sonsuz imparatorluk’, Osmanlı da ‘Devlet-i Ebed Müddet’ tabirini kullanmıştı. Dünyada her devlet yıkılsa bunlar ayakta kalacak, öyle bir anlayış.” diyerek Osmanlı’nın devlet yapısını tanımladı. Büyükelçi Akıncı seminerinde, Osmanlı Devleti’nin 18 ve 19’uncu yüzyıllardaki dış politikasını detaylı bir biçimde anlattıktan sonra coğrafyanın gerektirdiği denge anlayışı üzerinde durdu. Bu doğrultuda da, 20. yüzyıl boyunca değişiklikler gösteren Türk dış politikasının büyük güçler arasında denge politikasını nasıl izlediğini örneklerle anlattı. Türk dış politikasının coğrafi, sosyal, ekonomik ve askeri dinamiklerine değinen Akıncı; dış politikanın romantizm kabul etmeyen rasyonel karar verme mekanizmaları aracılığı ile oluşturulduğunu, liyakatli bürokrasinin de bunun en önemli şartı olduğunu belirtti.

 

Seminer, Büyükelçi (e.) Halil Akıncı’nın öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla son buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.