Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Küsmez,'Kadınlarımıza seçme seçilme hakkının yıldönümü kutlu olsun'

GÜNCEL 05.12.2018 - 08:28, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Küsmez,'Kadınlarımıza seçme seçilme hakkının yıldönümü kutlu olsun'

Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez, 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
  Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme ve seçilme hakkının 84.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Küsmez mesajında şunları kaydetti;   “5 Aralık 1934'te kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84. yıl dönümüdür. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin, en önemlilerinden biridir. 1930 yılında çıkarılan bir dizi yasa ile kadınların, önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı.  Daha sonra 5 Aralık 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasası çıkarıldı Türkiye'de 84 yıl önce çıkan bu yasa, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya, Romanya gibi bir çok Avrupa ülkelerinde, Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, bizden daha sonra verildi.  Türkiye nüfusunun yarısı kadınlardan oluşmaktadır Mustafa Kemal Atatürk 1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada şöyle der. Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken, daha emin daha etkili bir yol vardır. O da, Türk kadınını çalışmalara ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadını bilimsel toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucu yapma yoludur'' bu konuşma ile Atatürk kadın erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koymuştur. Toplumda kadının siyasal yaşama aktif katılımını sağlamak adına, öncelikle kadın erkek eşitliğinin temel ilkesi olan, toplumsal cinsiyet eşitliği, okul öncesi eğitimden başlayarak, çocuklarımızın eğitim hayatında ve toplumun tümünde, kurum ve kuruluşlarda fiili olarak hayata geçirilmesi, toplumun ilerlemesi açısından zorunludur. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadın erkek eşitliğine inanan, Türkiye Cumhuriyetini kuran, birçok devrimleri ile biz kadınların yanında olan, Mustafa Kemal Atatürk'ü şükran ve minnetle anıyoruz.  Bu vesileyle 5 Aralık kadının seçme ve seçilme hakkı tüm kadınlarımıza kutlu olsun.”
Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez, 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

 

Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme ve seçilme hakkının 84.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Küsmez mesajında şunları kaydetti;

 

“5 Aralık 1934'te kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84. yıl dönümüdür. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin, en önemlilerinden biridir. 1930 yılında çıkarılan bir dizi yasa ile kadınların, önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı.  Daha sonra 5 Aralık 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasası çıkarıldı Türkiye'de 84 yıl önce çıkan bu yasa, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya, Romanya gibi bir çok Avrupa ülkelerinde, Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, bizden daha sonra verildi.  Türkiye nüfusunun yarısı kadınlardan oluşmaktadır Mustafa Kemal Atatürk 1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada şöyle der. Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken, daha emin daha etkili bir yol vardır. O da, Türk kadınını çalışmalara ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadını bilimsel toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucu yapma yoludur'' bu konuşma ile Atatürk kadın erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koymuştur. Toplumda kadının siyasal yaşama aktif katılımını sağlamak adına, öncelikle kadın erkek eşitliğinin temel ilkesi olan, toplumsal cinsiyet eşitliği, okul öncesi eğitimden başlayarak, çocuklarımızın eğitim hayatında ve toplumun tümünde, kurum ve kuruluşlarda fiili olarak hayata geçirilmesi, toplumun ilerlemesi açısından zorunludur. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadın erkek eşitliğine inanan, Türkiye Cumhuriyetini kuran, birçok devrimleri ile biz kadınların yanında olan, Mustafa Kemal Atatürk'ü şükran ve minnetle anıyoruz.  Bu vesileyle 5 Aralık kadının seçme ve seçilme hakkı tüm kadınlarımıza kutlu olsun.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.