Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Diş Travmalarına Karşı Uyarı

SAĞLIK 07.09.2017 - 15:14, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Diş Travmalarına Karşı Uyarı

Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Acil Kliniğine düşme sonucu burun boşluğuna doğru diş gömülmesi ile başvuran çocuk hastaya nöbetçi hekim Dt. Zeynep Doğruer tarafından müdahale edildi.
  Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Acil Kliniğine düşme sonucu burun boşluğuna doğru diş gömülmesi ile başvuran çocuk hastaya nöbetçi hekim Dt. Zeynep Doğruer tarafından müdahale edildi. Muayene sonucunda diş, travma sonucu gömülü olduğu yerden çekilip tekrar, anatomik olarak bulunması gereken yere reimplante (çıkan dişin tekrar yerine) yerleştirilerek evine gönderildi. 3 gün sonra hasta tekrar kontrole geldiğinde dişin sağlıklı bir şekilde yerinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak yapılan bu tedavi ile küçük yaştaki bir çocuğun hem tıbbi, hem de sosyal ve psikolojik olarak ileride yaşayabileceği muhtemel travmalardan kurtulduğu bildirildi. Hem aile hem de çocuk için son derece kaygı verici bir durum olan diş travmaları, tüm çocukların yaklaşık 1/3’ünde görülmektedir. Özellikle 1-3 yaş arası çocuklar, yürümeyi yeni öğrenirken henüz dengelerini sağlayamadıkları için sıklıkla düşerler. Bu düşmelerden en çok etkilenen dişler üst ön-kesici dişlerdir. Çocuk hastalarda düşme ya da travma sonucu diş fırlaması veya kırık durumlarına sık rastlanmaktadır. Hafif çarpmalar sıklıkla dudak, dişetleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalara neden olurken şiddetli çarpmalar dişlerde sallanmalara, dişin ağızda görülen kısmında ya da kökünde kırıklara, hatta bazen dişin tamamen yerinden çıkmasına neden olabilmektedir. Diş travmalarında ne yapmalı ? Diş travması durumunda öncelikle anne-babanın sakin olup yapılması gerekenleri panik olmadan uygulamalıdır. Öncelikle bilinmesi gereken en önemli nokta, travmanın boyutu ne olursa olsun mutlaka diş hekiminize ulaşarak bilgi alışverişinde bulunmanız gerektiğidir. Dışarıdan bakıldığında çok önemsiz gibi gözüken travmalar bile diş kaybına neden olabilir. Eğer dişin tamamı yerinden çıkmışsa, dişin kök kısmına dokunmadan tutularak temiz, akan su altında yıkanarak en geç 4 saat içerisinde hekime ulaştırılmalıdır. Ancak bu dişler daimi dişler için geçerli süt dişleri için önerilmez. Düşen dişin, hekime ulaştırılması için ideal ortam ağız içidir. Ancak çocuk dişi kolayca yutabileceği için bu yöntemi önermiyoruz. Düşen diş mümkünse süt içinde değilse temiz su içinde en kısa sürede hekime ulaştırılmalıdır.  
Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Acil Kliniğine düşme sonucu burun boşluğuna doğru diş gömülmesi ile başvuran çocuk hastaya nöbetçi hekim Dt. Zeynep Doğruer tarafından müdahale edildi.

 

Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Acil Kliniğine düşme sonucu burun boşluğuna doğru diş gömülmesi ile başvuran çocuk hastaya nöbetçi hekim Dt. Zeynep Doğruer tarafından müdahale edildi. Muayene sonucunda diş, travma sonucu gömülü olduğu yerden çekilip tekrar, anatomik olarak bulunması gereken yere reimplante (çıkan dişin tekrar yerine) yerleştirilerek evine gönderildi. 3 gün sonra hasta tekrar kontrole geldiğinde dişin sağlıklı bir şekilde yerinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak yapılan bu tedavi ile küçük yaştaki bir çocuğun hem tıbbi, hem de sosyal ve psikolojik olarak ileride yaşayabileceği muhtemel travmalardan kurtulduğu bildirildi.

Hem aile hem de çocuk için son derece kaygı verici bir durum olan diş travmaları, tüm çocukların yaklaşık 1/3’ünde görülmektedir. Özellikle 1-3 yaş arası çocuklar, yürümeyi yeni öğrenirken henüz dengelerini sağlayamadıkları için sıklıkla düşerler. Bu düşmelerden en çok etkilenen dişler üst ön-kesici dişlerdir. Çocuk hastalarda düşme ya da travma sonucu diş fırlaması veya kırık durumlarına sık rastlanmaktadır. Hafif çarpmalar sıklıkla dudak, dişetleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalara neden olurken şiddetli çarpmalar dişlerde sallanmalara, dişin ağızda görülen kısmında ya da kökünde kırıklara, hatta bazen dişin tamamen yerinden çıkmasına neden olabilmektedir.

Diş travmalarında ne yapmalı ?

Diş travması durumunda öncelikle anne-babanın sakin olup yapılması gerekenleri panik olmadan uygulamalıdır. Öncelikle bilinmesi gereken en önemli nokta, travmanın boyutu ne olursa olsun mutlaka diş hekiminize ulaşarak bilgi alışverişinde bulunmanız gerektiğidir. Dışarıdan bakıldığında çok önemsiz gibi gözüken travmalar bile diş kaybına neden olabilir.

Eğer dişin tamamı yerinden çıkmışsa, dişin kök kısmına dokunmadan tutularak temiz, akan su altında yıkanarak en geç 4 saat içerisinde hekime ulaştırılmalıdır. Ancak bu dişler daimi dişler için geçerli süt dişleri için önerilmez. Düşen dişin, hekime ulaştırılması için ideal ortam ağız içidir. Ancak çocuk dişi kolayca yutabileceği için bu yöntemi önermiyoruz. Düşen diş mümkünse süt içinde değilse temiz su içinde en kısa sürede hekime ulaştırılmalıdır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.