MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehir’de Herkes Merak Ediyor. Taşımalı Eğitim Nedir?

EĞİTİM 09.01.2017 - 22:41, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir’de Herkes Merak Ediyor. Taşımalı Eğitim Nedir?

Nevşehir'de olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde taşımalı eğitime bir gün ara verilmesinin ardından Lale Haber Merkezimiz vatandaşlar tarafından soru yağmuruna tutuldu.
Nevşehir'de olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde taşımalı eğitime bir gün ara verilmesinin ardından Lale Haber Merkezimiz vatandaşlar tarafından soru yağmuruna tutuldu.   Özellikle taşımalı eğitimin ne olduğunu, servis ile giden ve kendi çocuğunu kendisinin okula götürenler içinde okulların tatil olup olmadığını merak ettiklerini söylediler.   Peki Taşımalı eğitim nedir? İlköğretim öğrencilerini köy vb. yerleşim yerlerinden okulun bulunduğu daha büyük merkezlere araçlarla götürüp getirerek yapılan eğitim. Taşımalı Eğitim; ülkemizde 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçilmesi ile yaygınlık kazanmış bir uygulamadır.   İlköğretimdeki (1.sınıf ile 8.sınıf öğrencilerini kapsar) öğrencilere uygulanmaktaydı. 4+4+4 Denilen 12 yıllık zorunlu eğitim ile  liselerdeki öğrenciler de bu kapsama alınmıştır. Taşımalı eğitim yapılacak olan yöreler ve taşımalı eğitimi yapacak olan okullar, il milli eğitim müdürlüğünün teklifi ve valilik onayıyla belirlenir.   Taşıması yapılacak yerleşim biriminin hangi taşımalı eğitim verecek okula taşınacağı ve öğrencilerin hangi araçlarla, hangi güzergahı kullanarak, hangi saatlerde taşınacağı  belirlenir.   Taşıma işini yapacak olan servisler yönetmeliklere uygun olarak ihalelerle belirlenir. Taşımalı eğitimi verecek olan okullarda taşımalı öğrenciler ile diğer öğrencilerin birlikte, beraber, ayrım yapılmadan eğitim-öğretimden yararlanması sağlanır. Sınıflar ve şubeler buna göre dengeli bir şekilde düzenlenir. Derslerde verilen ödevler, görevler, sosyal faaliyetler taşımalı öğrencilerin de katılabileceği, yapabileceği, ulaşabileceği şekilde planlanır.   Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere uygun yemek verebilecek yemekhaneler ayarlanır. Yemek verecek şirketler yönetmeliklere uygun olarak ihaleyle belirlenir. Öğrenciler ders bitiminde sayılarak kontrollü ve  gözetimli biçimde  servislerine bindirilir. Servisler okula gelince  öğrenciler sayılır ve öğrencilerin kontrolü yapılır.   Uzun bir eğitim –öğretim yılında çeşitli  problemlerle  karşılaşılabileceği için öğrencilerin veli bilgileri, yerleşim yerinin muhtar bilgileri okullar tarafından kayıt altına alınır. Bir problem oluştuğunda en kısa sürede veliye veya muhtara ulaşılır.   
Nevşehir'de olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde taşımalı eğitime bir gün ara verilmesinin ardından Lale Haber Merkezimiz vatandaşlar tarafından soru yağmuruna tutuldu.

Nevşehir'de olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde taşımalı eğitime bir gün ara verilmesinin ardından Lale Haber Merkezimiz vatandaşlar tarafından soru yağmuruna tutuldu.

 

Özellikle taşımalı eğitimin ne olduğunu, servis ile giden ve kendi çocuğunu kendisinin okula götürenler içinde okulların tatil olup olmadığını merak ettiklerini söylediler.

 

Peki Taşımalı eğitim nedir? İlköğretim öğrencilerini köy vb. yerleşim yerlerinden okulun bulunduğu daha büyük merkezlere araçlarla götürüp getirerek yapılan eğitim. Taşımalı Eğitim; ülkemizde 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçilmesi ile yaygınlık kazanmış bir uygulamadır.

 

İlköğretimdeki (1.sınıf ile 8.sınıf öğrencilerini kapsar) öğrencilere uygulanmaktaydı. 4+4+4 Denilen 12 yıllık zorunlu eğitim ile  liselerdeki öğrenciler de bu kapsama alınmıştır. Taşımalı eğitim yapılacak olan yöreler ve taşımalı eğitimi yapacak olan okullar, il milli eğitim müdürlüğünün teklifi ve valilik onayıyla belirlenir.

 

Taşıması yapılacak yerleşim biriminin hangi taşımalı eğitim verecek okula taşınacağı ve öğrencilerin hangi araçlarla, hangi güzergahı kullanarak, hangi saatlerde taşınacağı  belirlenir.

 

Taşıma işini yapacak olan servisler yönetmeliklere uygun olarak ihalelerle belirlenir. Taşımalı eğitimi verecek olan okullarda taşımalı öğrenciler ile diğer öğrencilerin birlikte, beraber, ayrım yapılmadan eğitim-öğretimden yararlanması sağlanır. Sınıflar ve şubeler buna göre dengeli bir şekilde düzenlenir. Derslerde verilen ödevler, görevler, sosyal faaliyetler taşımalı öğrencilerin de katılabileceği, yapabileceği, ulaşabileceği şekilde planlanır.

 

Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere uygun yemek verebilecek yemekhaneler ayarlanır. Yemek verecek şirketler yönetmeliklere uygun olarak ihaleyle belirlenir. Öğrenciler ders bitiminde sayılarak kontrollü ve  gözetimli biçimde  servislerine bindirilir. Servisler okula gelince  öğrenciler sayılır ve öğrencilerin kontrolü yapılır.

 

Uzun bir eğitim –öğretim yılında çeşitli  problemlerle  karşılaşılabileceği için öğrencilerin veli bilgileri, yerleşim yerinin muhtar bilgileri okullar tarafından kayıt altına alınır. Bir problem oluştuğunda en kısa sürede veliye veya muhtara ulaşılır. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.