Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehir'de Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerin Müjde

SAĞLIK 22.12.2016 - 01:43, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir'de Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerin Müjde

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda mesleki beceri eğitimi yapan öğrencilere yaptıkları hizmet karşılığı ücret verilecek.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde staj gören stajyerlere ücret müjdesi geldi. Kayseride  bir avukatın dava açması sonucu kazandığı dava sonrası artık ücret almayan hastanelerde staj gören öğrencilere maaş verilmesi gündeme geldi.    Kayseri barosu avukatlarından  Avukat Bilgehan Özdemir, "Ülkemiz genelinde sağlık elemanlarına duyulan ihtiyaç sebebiyle ülke çapında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak özel sağlık meslek lisesi kurulmasına izin verilmiştir. Yine sonrasında yapılan yasal düzenlemeler ile Özel Sağlık Meslek liselerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin 11 ve 12'inci sınıflarda beceri eğitimi ve staj görmeleri yanında okullarından mezun olmaları için staj eğitimi görmeleri zorunlu kılınmış ve anılan staj dönemi içerisinde ilgilisine staj yaptığı kurum tarafından staj ücreti ödenmesi hususunda yasal düzenleme yapılmıştır. Anılan hususu somutlaştırmak gerekir ise, 3 bin 308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Ücret ve Sosyal Güvenlik başlıklı 25'inci maddesi gereği aynen 'Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi ya da vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Özel veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Liselerinde staj ücreti verilmesi zorunluluktur. İşletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 30'undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden,aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez.' denilmektedir. Gel gelelim ki iş bu yasal düzenleme karşısında özel sağlık meslek lisesi öğrencilerine staj yaptıkları kurumlar herhangi bir ödemede bulunmamaktadırlar. İlgili yasa hükümleri gereği staj ücretini ödemekle yükümlü olan staj yaptığı kurum olması ve yine ilgili 3 bin 308 sayılı yasa kapsamında sayılan Özel Sağlık Meslek lisesi öğrencisi/mezunlarına da staj ücretlerinin ödenmesi yasal bir zorunluluktur." dedi.   Özdemir, mağdur öğrencilerin gelerek, kendilerine hukuki yardım isteminde bulunduğunu belirterek "Bu husus sadece Kayseri ile alakalı değil. Türkiye genelinde aynı durumda olan sağlık meslek lisesi öğrencilerinin Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptıkları şikayetler neticesinde Sağlık Bakanlığı ilgili kurumlara gönderilmek üzere 10 Ekim 2016 tarihli genelge yayımladı. Genelgede bu mağduriyetlerin bir an evvel giderilmesi hususunda ilgili birimlere gerekli talimatlar verildi. Aynı zamanda yoğun şikayet ve talepler karşısında yine bakanlık yetkilileri tarafından açıklama yapılarak mesleki beceri eğitimi yapan tüm öğrencilere staj ücreti ödenmesi kararının alındığı bildirildi." dedi.   Nevşehir sağlık kurumlarında staj gören öğrencilere bu karar adeta umut oldu.  
Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda mesleki beceri eğitimi yapan öğrencilere yaptıkları hizmet karşılığı ücret verilecek.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde staj gören stajyerlere ücret müjdesi geldi. Kayseride  bir avukatın dava açması sonucu kazandığı dava sonrası artık ücret almayan hastanelerde staj gören öğrencilere maaş verilmesi gündeme geldi. 

 

Kayseri barosu avukatlarından  Avukat Bilgehan Özdemir, "Ülkemiz genelinde sağlık elemanlarına duyulan ihtiyaç sebebiyle ülke çapında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak özel sağlık meslek lisesi kurulmasına izin verilmiştir. Yine sonrasında yapılan yasal düzenlemeler ile Özel Sağlık Meslek liselerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin 11 ve 12'inci sınıflarda beceri eğitimi ve staj görmeleri yanında okullarından mezun olmaları için staj eğitimi görmeleri zorunlu kılınmış ve anılan staj dönemi içerisinde ilgilisine staj yaptığı kurum tarafından staj ücreti ödenmesi hususunda yasal düzenleme yapılmıştır. Anılan hususu somutlaştırmak gerekir ise, 3 bin 308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Ücret ve Sosyal Güvenlik başlıklı 25'inci maddesi gereği aynen 'Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi ya da vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Özel veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Liselerinde staj ücreti verilmesi zorunluluktur. İşletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 30'undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden,aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez.' denilmektedir. Gel gelelim ki iş bu yasal düzenleme karşısında özel sağlık meslek lisesi öğrencilerine staj yaptıkları kurumlar herhangi bir ödemede bulunmamaktadırlar. İlgili yasa hükümleri gereği staj ücretini ödemekle yükümlü olan staj yaptığı kurum olması ve yine ilgili 3 bin 308 sayılı yasa kapsamında sayılan Özel Sağlık Meslek lisesi öğrencisi/mezunlarına da staj ücretlerinin ödenmesi yasal bir zorunluluktur." dedi.

 

Özdemir, mağdur öğrencilerin gelerek, kendilerine hukuki yardım isteminde bulunduğunu belirterek "Bu husus sadece Kayseri ile alakalı değil. Türkiye genelinde aynı durumda olan sağlık meslek lisesi öğrencilerinin Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptıkları şikayetler neticesinde Sağlık Bakanlığı ilgili kurumlara gönderilmek üzere 10 Ekim 2016 tarihli genelge yayımladı. Genelgede bu mağduriyetlerin bir an evvel giderilmesi hususunda ilgili birimlere gerekli talimatlar verildi. Aynı zamanda yoğun şikayet ve talepler karşısında yine bakanlık yetkilileri tarafından açıklama yapılarak mesleki beceri eğitimi yapan tüm öğrencilere staj ücreti ödenmesi kararının alındığı bildirildi." dedi.

 

Nevşehir sağlık kurumlarında staj gören öğrencilere bu karar adeta umut oldu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.