Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

NEVÜ'de ‘Türk Bozkır Kültürü ve Eserleri’ Konulu Konferans Düzenlendi

EĞİTİM 26.03.2018 - 12:10, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

NEVÜ'de ‘Türk Bozkır Kültürü ve Eserleri’ Konulu Konferans Düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliğinde “Türk Bozkır Kültürü ve Eserleri” konulu konferans düzenlendi.
  Konferansa Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Moğol Dili ve Kültürü Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Gül davetli konuşmacı olarak katıldı.   Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Ülkü Ocakları Nevşehir İl Başkanı Ali Türker, akademik personel ve öğrenciler katıldı.   Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Doç. Dr. Bülent Gül’ün Moğolistan ve Orhun Yazıtları ile ilgili video gösterimiyle başlayan konferans Moğolistan’da uzun yıllar saha araştırmaları yaparak Türklerin ana vatanı hakkında büyük bir tecrübe sahibi olan Doç. Dr. Bülent Gül’ün verdiği bilgiler büyük bir ilgiyle takip edildi. Gül, konuşmasında ana hatlarıyla bozkır kültürünü oluşturan coğrafi yapı, bu yapının zorunlu kıldığı yaşam biçimi ve bu yaşam biçiminde oluşan kültüre; bozkır kültüründeki inanç, kadın, tarım, yazıtlar, sosyal yapı, eğitim gibi konulara değindi. Gül’ün konuşmasındaki göçebelik ve konargöçerlik farkı, doğaya saygı ve doğanın dengesinin korunmasına yönelik bilinç ve kadının toplum içindeki konumu ve devlet yönetimindeki önemi dinleyicilerin dikkatini en çok çeken konular arasındaydı.   Bülent Gül, konuşmasının sonunda Ergenekon, Türeyiş ve Dede Korkut gibi Türk anlatılarının Bilge Kağan, Tonyukuk ve Köl Tigin başta olmak üzere Türk kültür tarihindeki önemli isimlerin sinemaya, çağdaş romana, tiyatroya aktarılarak milli kültür bilincinin oluşturulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.   Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen sorulara da cevap veren Gül’ün konuşmasının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, kapanış konuşmasında başta Doç. Dr. Bülent Gül olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliğinde düzenlenecek etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi.   Kapanış konuşmasının ardından Doç. Dr. Bülent Gül’e Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Erkan Hirik tarafından Türk bayrağı hediye edildi. 
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliğinde “Türk Bozkır Kültürü ve Eserleri” konulu konferans düzenlendi.

 

Konferansa Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Moğol Dili ve Kültürü Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Gül davetli konuşmacı olarak katıldı.

 

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Ülkü Ocakları Nevşehir İl Başkanı Ali Türker, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Doç. Dr. Bülent Gül’ün Moğolistan ve Orhun Yazıtları ile ilgili video gösterimiyle başlayan konferans Moğolistan’da uzun yıllar saha araştırmaları yaparak Türklerin ana vatanı hakkında büyük bir tecrübe sahibi olan Doç. Dr. Bülent Gül’ün verdiği bilgiler büyük bir ilgiyle takip edildi. Gül, konuşmasında ana hatlarıyla bozkır kültürünü oluşturan coğrafi yapı, bu yapının zorunlu kıldığı yaşam biçimi ve bu yaşam biçiminde oluşan kültüre; bozkır kültüründeki inanç, kadın, tarım, yazıtlar, sosyal yapı, eğitim gibi konulara değindi. Gül’ün konuşmasındaki göçebelik ve konargöçerlik farkı, doğaya saygı ve doğanın dengesinin korunmasına yönelik bilinç ve kadının toplum içindeki konumu ve devlet yönetimindeki önemi dinleyicilerin dikkatini en çok çeken konular arasındaydı.

 

Bülent Gül, konuşmasının sonunda Ergenekon, Türeyiş ve Dede Korkut gibi Türk anlatılarının Bilge Kağan, Tonyukuk ve Köl Tigin başta olmak üzere Türk kültür tarihindeki önemli isimlerin sinemaya, çağdaş romana, tiyatroya aktarılarak milli kültür bilincinin oluşturulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen sorulara da cevap veren Gül’ün konuşmasının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, kapanış konuşmasında başta Doç. Dr. Bülent Gül olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliğinde düzenlenecek etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi.

 

Kapanış konuşmasının ardından Doç. Dr. Bülent Gül’e Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Erkan Hirik tarafından Türk bayrağı hediye edildi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.