MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

NEVÜ’den Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) projesi

EĞİTİM 13.07.2020 - 12:32, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

NEVÜ’den Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) projesi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Nevşehir’de “Neotilik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi” çalışmalarına yeniden başlanıldı.
  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Nevşehir’de “Neotilik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi” çalışmalarına yeniden başlanıldı.   NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Volkan Güngördü başkanlığında ve Araş. Gör. Burcu Derin Tüysüz’ün başkan yardımcılığında bölüm lisans öğrencilerinin katılımıyla 2019 yılında başlatılan “Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi”ne, pandemide normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte yeniden start verildi. NEVÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Meydan’ın da araştırma üyesi olarak çalışmalara destek verdiği araştırmalar kapsamında, Nevşehir İlinin en erken yerleşimcilerinin öyküsü tekrar gün yüzüne çıkarılıyor.   Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Volkan Güngördü, “Neolitik Çağ, dünya üzerinde ilk kez sürekli yerleşimler olarak tanımlayabileceğimiz köylerin kurulduğu, tarım ve hayvancılığın temel besin elde etme stratejisi olarak benimsendiği en erken zaman dilimi olarak karşımıza çıkmakta. Ülkemizde de bu çağa ait bilinen merkezler arasında Aksaray Aşıklı Höyük, Şanlıurfa Göbekli Tepe ve Konya Çatalhöyük yer almakta.   Nevşehir İlinin tarih öncesi dönemlere dayanan en erken sakinleri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar da 1960 ve 1990’larda gerçekleştirilen yüzey araştırmalarına dayanmakta. Bölgesel ölçekte yapılan çalışmalar, özellikle Nevşehir İli ve İlçelerinin tümü göz önünde bulundurulduğunda, güncel araştırmaların gerekliliğini açıkça ortaya koymakta. Biz de NEVÜ Arkeoloji Bölümü olarak insanlık tarihinin temel basamaklarından biri olarak tanımlayabileceğimiz Neolitik Çağ kapsamında, Nevşehir İlinin en erken yerleşimcilerinin öyküsünün tekrar gün yüzüne çıkarmak için 2019 yılında başladığımız ve pandemi süreci ara verdiğimiz çalışmalarımıza yeniden başladık” dedi.                 
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Nevşehir’de “Neotilik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi” çalışmalarına yeniden başlanıldı.

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Nevşehir’de “Neotilik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi” çalışmalarına yeniden başlanıldı.

 

NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Volkan Güngördü başkanlığında ve Araş. Gör. Burcu Derin Tüysüz’ün başkan yardımcılığında bölüm lisans öğrencilerinin katılımıyla 2019 yılında başlatılan “Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları (NENESU) Projesi”ne, pandemide normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte yeniden start verildi. NEVÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Meydan’ın da araştırma üyesi olarak çalışmalara destek verdiği araştırmalar kapsamında, Nevşehir İlinin en erken yerleşimcilerinin öyküsü tekrar gün yüzüne çıkarılıyor.

 

Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Volkan Güngördü, “Neolitik Çağ, dünya üzerinde ilk kez sürekli yerleşimler olarak tanımlayabileceğimiz köylerin kurulduğu, tarım ve hayvancılığın temel besin elde etme stratejisi olarak benimsendiği en erken zaman dilimi olarak karşımıza çıkmakta. Ülkemizde de bu çağa ait bilinen merkezler arasında Aksaray Aşıklı Höyük, Şanlıurfa Göbekli Tepe ve Konya Çatalhöyük yer almakta.

 

Nevşehir İlinin tarih öncesi dönemlere dayanan en erken sakinleri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar da 1960 ve 1990’larda gerçekleştirilen yüzey araştırmalarına dayanmakta. Bölgesel ölçekte yapılan çalışmalar, özellikle Nevşehir İli ve İlçelerinin tümü göz önünde bulundurulduğunda, güncel araştırmaların gerekliliğini açıkça ortaya koymakta. Biz de NEVÜ Arkeoloji Bölümü olarak insanlık tarihinin temel basamaklarından biri olarak tanımlayabileceğimiz Neolitik Çağ kapsamında, Nevşehir İlinin en erken yerleşimcilerinin öyküsünün tekrar gün yüzüne çıkarmak için 2019 yılında başladığımız ve pandemi süreci ara verdiğimiz çalışmalarımıza yeniden başladık” dedi.

                

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.