Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Sulusaray tarihi geçmişiyle bir hayli ilgi çekici

NEVŞEHİR 30.12.2019 - 11:18, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Sulusaray tarihi geçmişiyle bir hayli ilgi çekici

Kasabanın kuzeyindeki karaca ören mevkiinin ismi, Karacaviran kelimesinden gelmiş. Oradaki Halime’nin damları kasaba halkı bir dönem Titanik mağarası olarak kullansa da geçmişte bir kavim orada yaşamış.
NEVŞEHİR(MHA) Kasabanın kuzeyindeki karaca ören mevkiinin ismi, Karacaviran kelimesinden gelmiş. Oradaki Halime’nin damları kasaba halkı bir dönem Titanik mağarası olarak kullansa da geçmişte bir kavim orada yaşamış.   Fatma ana (halk diliyle Fadime ana) çeşmesi yakınlarındaki hece taşları, bu kavmin Müslüman olduklarının işaretleri. Afganistan steplerinden göçebe olarak gelen Türkmen boyları (Anadolu’yu İslam’a açan fetihler amacıyla) zor şartların insanları olarak oyma kayalar ve pırıl pırıl akan su kaynaklarını görünce “işte su, işte saray” diyerek bu bölgeyi kendilerine yurt olarak seçmişler ve kasabanın ismi Sulusaray olarak kalmış. Su hayat, saray da medeniyet. Kasabanın ilk ismi de budur.   Sulusaray’ın geçmişi ve tarihi dokusu Nevşehir’den ziyade Gülşehir ve Avanos ile ilgili. Gülşehir üzerinden Hacıbektaş’a (Suluca Karahöyük’e ) yerleşen Hacı Bektaşi Veli Avanos üzerinden gelerek Sulusaray’dan geçmiş. Ağca dam ile Halime’nin damları birbiri ile bağlantılı. Tarihi M.Ö. 1000 yıllarına dayanan tarihi kasaba Çat ile de yakın ilgisi olan Sulusaray kasabası bilinmeyen Kapadokya’nın asıl merkezlerinden biri.  
Kasabanın kuzeyindeki karaca ören mevkiinin ismi, Karacaviran kelimesinden gelmiş. Oradaki Halime’nin damları kasaba halkı bir dönem Titanik mağarası olarak kullansa da geçmişte bir kavim orada yaşamış.

NEVŞEHİR(MHA) Kasabanın kuzeyindeki karaca ören mevkiinin ismi, Karacaviran kelimesinden gelmiş. Oradaki Halime’nin damları kasaba halkı bir dönem Titanik mağarası olarak kullansa da geçmişte bir kavim orada yaşamış.

 

Fatma ana (halk diliyle Fadime ana) çeşmesi yakınlarındaki hece taşları, bu kavmin Müslüman olduklarının işaretleri. Afganistan steplerinden göçebe olarak gelen Türkmen boyları (Anadolu’yu İslam’a açan fetihler amacıyla) zor şartların insanları olarak oyma kayalar ve pırıl pırıl akan su kaynaklarını görünce “işte su, işte saray” diyerek bu bölgeyi kendilerine yurt olarak seçmişler ve kasabanın
ismi Sulusaray olarak kalmış. Su hayat, saray da medeniyet. Kasabanın ilk ismi de budur.

 

Sulusaray’ın geçmişi ve tarihi dokusu Nevşehir’den ziyade Gülşehir ve Avanos ile ilgili. Gülşehir üzerinden Hacıbektaş’a (Suluca Karahöyük’e ) yerleşen Hacı Bektaşi Veli Avanos üzerinden gelerek Sulusaray’dan geçmiş. Ağca dam ile Halime’nin damları birbiri ile bağlantılı. Tarihi M.Ö. 1000 yıllarına dayanan tarihi kasaba Çat ile de yakın ilgisi olan Sulusaray kasabası bilinmeyen Kapadokya’nın asıl merkezlerinden biri.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.