Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Tarihi Binalara Sahip Çıkmaktan Daha Kolayı Yıkmak !

İLÇELER 08.10.2016 - 12:43, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Tarihi Binalara Sahip Çıkmaktan Daha Kolayı Yıkmak !

Gülşehir Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tehlike arz eden ve görüntü kirliliği oluşturan metruk yerleri temizliyor.
Gülşehir Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tehlike arz eden ve görüntü kirliliği oluşturan metruk yerleri temizliyor.     Gülşehir Belediyesi, şehrin en eski mekanlarının bulunduğu Kepez yamaçlarındaki Cumhuriyet Mahallesindeki yapıların yıkımını gerçekleştiriyor.     Vatandaş şikayetlerini değerlendiren Belediye ekipleri metruk olmuş sahipsiz viranelerin tespitini yaparak temizlik yapıyor.       Yıkım için mahalle sakinlerinin destek verdiğini belirten  Gülşehir  Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, ilçede görselliğe ve huzura büyük önem verdiklerini söyledi.        Başkan Arısoy şöyle konuştu: "İlçemiz metruk yapılardan arındıkça, hem vatandaşımız rahat nefes alıyor, hem de görüntü kirliliğinin önüne geçiyoruz. Hem de  madde bağımlılarının barınağı haline gelen bu yapıları sosyal bir sorunun mekanı olmaktan kurtararak, vatandaşımızın huzurunu ön planda tutuyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, çevrelerinde bu tür binalar varsa bize en kısa sürede ulaşmalarıdır." dedi     Gülşehir'in tarihi ve geleneksel mimarisine örnek olan bu eski evler gerçekten sahipsiz kalmaları yüzünden harap durumda bulunuyor. Gülşehir'in en eski mahalleleri Çayır, Cumhuriyet ve Çalışanlar mahallelerinde çoğu yıkılmış ya da orijinalleri değiştirilerek halen oturulmakta olan yöreye özgü volkanik taşlarla inşa edilmiş yapıların mimari geleneği Rumlardan Türklere geçmiş ve Türk ustalar bu geleneği devam ettirmiş. Ana özelliği kaya üzerine yerleştirilmesi ve kemer örtü kullanılması olan yapıların çatısız toprak damları bakım yapılmadığı zaman atmosfer şartlarına daha çabuk maruz kalıyor.     Bu hendikaptan dolayı sahipsiz kalan, geleneksel mimaride yapılmış evler kısa sürede harap oluyor. Son dönemlerde binalar betonarme yapıldıklarından dolayı eski evler bir bir ortadan kalkıyor. Geleneksel mimarinin gözde olmamasından dolayı taşçılık mesleği de piyasadan silinmiş durumda.        Turizmin geliştiği Kapadokya'nın Avanos ve Ürgüp ilçelerinde eski evler tescillenerek restore edilip koruma altına alınıyor ve turizmin hem hizmetinde kullanılıyor, hem de otantik ve geleneksel ortamından dolayı turist çekiyor. Ürgüp'teki Kaya Kapı Projesinde eski ve tarihi mahallenin finansı Avrupa Birliği Fonundan karşılanarak ayağa kaldırılıp hayata döndürüldüğü düşünüldüğünde, Gülşehir'de kolayını seçip yıkmak yerine zor olsa bile sayıları çok azalmış bulunan geleneksel evlerin belediye öncülüğünde bir proje ile restore ettirilerek koruma altına alınmasının daha doğru olduğu akla geliyor. Eski evlerin sahipsizliğinden başka ekonomik imkansızlıklar da yok olmalarını hızlandırıyor. Gülşehir Belediyesinin bu konuda proje üreterek devletin ilgili ve yetkili kurumlarından kredi sağlanarak bu konuda vatandaşlara destek olması, geleneksel tarihi evlerimizin korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını mümkün kılacak. Ayrıca şehrimizde turizmin gelişmesine katkıda bulunacak.            Kaynak : Hak Gazetesi  
Gülşehir Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tehlike arz eden ve görüntü kirliliği oluşturan metruk yerleri temizliyor.

Gülşehir Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tehlike arz eden ve görüntü kirliliği oluşturan metruk yerleri temizliyor.

 

 

Gülşehir Belediyesi, şehrin en eski mekanlarının bulunduğu Kepez yamaçlarındaki Cumhuriyet Mahallesindeki yapıların yıkımını gerçekleştiriyor.

 

 

Vatandaş şikayetlerini değerlendiren Belediye ekipleri metruk olmuş sahipsiz viranelerin tespitini yaparak temizlik yapıyor.

 

 

 

Yıkım için mahalle sakinlerinin destek verdiğini belirten  Gülşehir  Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, ilçede görselliğe ve huzura büyük önem verdiklerini söyledi. 

 

 

 

Başkan Arısoy şöyle konuştu: "İlçemiz metruk yapılardan arındıkça, hem vatandaşımız rahat nefes alıyor, hem de görüntü kirliliğinin önüne geçiyoruz. Hem de  madde bağımlılarının barınağı haline gelen bu yapıları sosyal bir sorunun mekanı olmaktan kurtararak, vatandaşımızın huzurunu ön planda tutuyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, çevrelerinde bu tür binalar varsa bize en kısa sürede ulaşmalarıdır." dedi

 

 

Gülşehir'in tarihi ve geleneksel mimarisine örnek olan bu eski evler gerçekten sahipsiz kalmaları yüzünden harap durumda bulunuyor. Gülşehir'in en eski mahalleleri Çayır, Cumhuriyet ve Çalışanlar mahallelerinde çoğu yıkılmış ya da orijinalleri değiştirilerek halen oturulmakta olan yöreye özgü volkanik taşlarla inşa edilmiş yapıların mimari geleneği Rumlardan Türklere geçmiş ve Türk ustalar bu geleneği devam ettirmiş. Ana özelliği kaya üzerine yerleştirilmesi ve kemer örtü kullanılması olan yapıların çatısız toprak damları bakım yapılmadığı zaman atmosfer şartlarına daha çabuk maruz kalıyor.

 

 

Bu hendikaptan dolayı sahipsiz kalan, geleneksel mimaride yapılmış evler kısa sürede harap oluyor. Son dönemlerde binalar betonarme yapıldıklarından dolayı eski evler bir bir ortadan kalkıyor. Geleneksel mimarinin gözde olmamasından dolayı taşçılık mesleği de piyasadan silinmiş durumda. 

 

 

 

Turizmin geliştiği Kapadokya'nın Avanos ve Ürgüp ilçelerinde eski evler tescillenerek restore edilip koruma altına alınıyor ve turizmin hem hizmetinde kullanılıyor, hem de otantik ve geleneksel ortamından dolayı turist çekiyor. Ürgüp'teki Kaya Kapı Projesinde eski ve tarihi mahallenin finansı Avrupa Birliği Fonundan karşılanarak ayağa kaldırılıp hayata döndürüldüğü düşünüldüğünde, Gülşehir'de kolayını seçip yıkmak yerine zor olsa bile sayıları çok azalmış bulunan geleneksel evlerin belediye öncülüğünde bir proje ile restore ettirilerek koruma altına alınmasının daha doğru olduğu akla geliyor. Eski evlerin sahipsizliğinden başka ekonomik imkansızlıklar da yok olmalarını hızlandırıyor. Gülşehir Belediyesinin bu konuda proje üreterek devletin ilgili ve yetkili kurumlarından kredi sağlanarak bu konuda vatandaşlara destek olması, geleneksel tarihi evlerimizin korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını mümkün kılacak. Ayrıca şehrimizde turizmin gelişmesine katkıda bulunacak. 

 

 

 

 

 

Kaynak : Hak Gazetesi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.