MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

TÜGVA Kadına Şiddetle Mücadele Günü açıklamasında bulundu

GÜNCEL 25.11.2018 - 11:34, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

TÜGVA Kadına Şiddetle Mücadele Günü açıklamasında bulundu

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kadın ve Aile koordinatörü Nurdan Sözeri 25 Kasım Uluslar arası Kadına Şiddetle Mücadele günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
  TÜGVA Kadın ve Aile koordinatörü Nurdan Sözeri 25 Kasım Uluslar arası kadına şiddetle mücadele günü dolayısıyla yayınlamış olduğu açıklamasında şunları kaydetti; “25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeş askeri diktatörlük tarafından hedef gösterilmelerinin ardından tecavüz edilerek öldürüldüler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında bu olaya atıfla 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan etti. Kadına yönelik şiddet kavramı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Kadının bedensel bütünlüğüne sırf kadın olduğu için yapılan her türlü fiziksel, cinsel veya psikolojik müdahaleler sonucunda kadının zarar görmesi ve toplum içinde ya da özel hayatında kadına baskı uygulanılarak özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanması." şeklinde tanımlanmıştır. Dünya'da kadına yönelik şiddet vakaları gün geçtikçe artış göstermektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu artışı resmi yönde kanıtlar niteliktedir. Ülkemizde de çeşitli şekillerde kadınlara yönelik şiddet vakaları gündeme gelmekte, yaşanan bu olaylar kadınların toplum içindeki statüsünü olumsuz yönde etkilemektedir. Efendimiz (s.a.v.) Veda Hutbesi'nde "Kadınlar size Allah'ın emanetidir." Buyurmuşlardır. İnsanlık bu sözü hayat felsefesi haline getirdiği taktirde; dünya, kadınlar için her alanda daha yaşanılabilir bir hal alacaktır. Tarih boyunca hor görülmüş, bütün özgürlük ve hakları kısıtlanmış kadının, gerçek kişiliğini ortaya çıkaracak bir tarzda hak ve özgürlüklerine kavuşması  Kur'an-ı Kerim ile olmuştur. Günümüzde "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi" adı altında ifade edilen insan hakları ile ilgili bütün maddelerin fazlasıyla Kur'an-ı Kerim'de mevcut olduğunu görmekteyiz. Öyle ki Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayet kadınlarla ilgiliyken yine bazı sûre isimleri de kadınlarla ilgilidir. Örneğin;Nisa Sûresi, Meryem Sûresi gibi… Dinimizde kadına bu derece önem verilmesi günümüzde ve gelecekte kadına verilen değerin artacağı yönünde insanlığa umut vaad etmektedir. Kadına yönelik şiddet olaylarının dünya genelinde azalması, her yaştaki kadının yaşam statüsünün artması, kadınların toplumda  huzurla var olduğu günlerin gelmesi temennimizdir. Bu günün vesilesiyle de ülkemizde kadına şiddet olayları sonucunda hayatlarını kaybeden Özgecan, Münevver, Sinem ve adını sayamadığımız daha nice kardeşlerimizi de anıyoruz. Ve TÜGVA olarak yaşanan bu şiddet olaylarının en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz.”
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kadın ve Aile koordinatörü Nurdan Sözeri 25 Kasım Uluslar arası Kadına Şiddetle Mücadele günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

 

TÜGVA Kadın ve Aile koordinatörü Nurdan Sözeri 25 Kasım Uluslar arası kadına şiddetle mücadele günü dolayısıyla yayınlamış olduğu açıklamasında şunları kaydetti;

“25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeş askeri diktatörlük tarafından hedef gösterilmelerinin ardından tecavüz edilerek öldürüldüler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında bu olaya atıfla 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan etti.

Kadına yönelik şiddet kavramı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Kadının bedensel bütünlüğüne sırf kadın olduğu için yapılan her türlü fiziksel, cinsel veya psikolojik müdahaleler sonucunda kadının zarar görmesi ve toplum içinde ya da özel hayatında kadına baskı uygulanılarak özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanması." şeklinde tanımlanmıştır.

Dünya'da kadına yönelik şiddet vakaları gün geçtikçe artış göstermektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu artışı resmi yönde kanıtlar niteliktedir. Ülkemizde de çeşitli şekillerde kadınlara yönelik şiddet vakaları gündeme gelmekte, yaşanan bu olaylar kadınların toplum içindeki statüsünü olumsuz yönde etkilemektedir.

Efendimiz (s.a.v.) Veda Hutbesi'nde "Kadınlar size Allah'ın emanetidir." Buyurmuşlardır. İnsanlık bu sözü hayat felsefesi haline getirdiği taktirde; dünya, kadınlar için her alanda daha yaşanılabilir bir hal alacaktır.

Tarih boyunca hor görülmüş, bütün özgürlük ve hakları kısıtlanmış kadının, gerçek kişiliğini ortaya çıkaracak bir tarzda hak ve özgürlüklerine kavuşması  Kur'an-ı Kerim ile olmuştur. Günümüzde "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi" adı altında ifade edilen insan hakları ile ilgili bütün maddelerin fazlasıyla Kur'an-ı Kerim'de mevcut olduğunu görmekteyiz. Öyle ki Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayet kadınlarla ilgiliyken yine bazı sûre isimleri de kadınlarla ilgilidir. Örneğin;Nisa Sûresi, Meryem Sûresi gibi…

Dinimizde kadına bu derece önem verilmesi günümüzde ve gelecekte kadına verilen değerin artacağı yönünde insanlığa umut vaad etmektedir. Kadına yönelik şiddet olaylarının dünya genelinde azalması, her yaştaki kadının yaşam statüsünün artması, kadınların toplumda  huzurla var olduğu günlerin gelmesi temennimizdir.

Bu günün vesilesiyle de ülkemizde kadına şiddet olayları sonucunda hayatlarını kaybeden Özgecan, Münevver, Sinem ve adını sayamadığımız daha nice kardeşlerimizi de anıyoruz. Ve TÜGVA olarak yaşanan bu şiddet olaylarının en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.