MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Türkiye Barolar Birliğinden Şok Basın Açıklaması

TÜRKİYE GÜNDEMİ 18.06.2017 - 18:33, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Türkiye Barolar Birliğinden Şok Basın Açıklaması

Türkiye Barolar Birliği, bir basın açıklaması yaparak, Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Mustafa Karadağ'ın görev yerinin değiştirilerek, Şanlıurfa'ya atanmasına tepki gösterdi
Türkiye Barolar Birliği, bir basın açıklaması yaparak, Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Mustafa Karadağ'ın görev yerinin değiştirilerek, Şanlıurfa'ya atanmasına tepki gösterdi. TBB tarafından yapılan basın açıklamasında, Karadağ'ın görev yerinin sendika merkezine uzak bir şehirle değiştirilmesinin Sendika'nın kurumsal kişiliğinin hedef alındığı algısına yol açtığına dikkat çekildi. "Yeni HSK'dan beklentimiz, hakim güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlaması, liyakat esasını benimsemesidir" denilerek bir basın açıklaması yapıldı..   TÜRİYE BAROLAR BİRLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI   Son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, yargının bağımsız ve tarafsız kimliğinden hızla uzaklaştığı kaygısına neden olmaktadır. Bu kapsamda, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabullerindeki puan barajının kaldırılmış olması son derece sakıncalı olmuştur. Maalesef, hakim ve savcı adaylarının mülakatının, sınav öncesinden belirlenen kişilerin mesleğe kabulünün formalitesi haline geldiği düşüncesi toplumda yaygınlaşmaktadır. Bu kaygıların giderilmesi isteniyorsa, ilk yapılması gereken, yazılı sınav için puan barajının yeniden getirilmesidir. Mülakatların ise kamera önünde yapılarak kayıt altına alınması, bu konudaki haklı kuşkuları gidermenin ilk adımı olarak düşünülmelidir.    Görevdeki hakim ve savcıların terfi işlemleri liyakat esasına göre yapılır ve objektif ölçütlere bağlanırsa, yargıya güven yeniden sağlanabilir.   Beklentilere uygun karar oluşturmadığı düşünülen hakimlerin ve mahkeme heyetlerinin görevden alınması uygulamasından vazgeçilmesi, yargıya güvenin yeniden sağlanmasının ön koşuludur.   Ne yazık ki bu beklenti hususunda bizleri ülkemiz adına endişelendiren hukuk ihlallerine her gün bir yenisi eklenmektedir. Bu çerçevede Yargıçlar Sendikası'nın kurumsal kişiliğinin hedef alındığı algısına yol açacak şekilde adı geçen sivil toplum örgütünün başkanının görev yerinin, sendika merkezine uzak bir şehirle değiştirilmesi de yakınmalarımızı teyit eder mahiyettedir.     Yeni HSK'dan beklentimiz, hakim güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlaması, liyakat esasını benimsemesidir. Vatandaşlarımızın yargıya güvenmeleri ve adaletin mülkün temeli olması ancak bu şekilde sağlanabilir.   Kamuoyuna saygıyla duyurulur. TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ  
Türkiye Barolar Birliği, bir basın açıklaması yaparak, Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Mustafa Karadağ'ın görev yerinin değiştirilerek, Şanlıurfa'ya atanmasına tepki gösterdi

Türkiye Barolar Birliği, bir basın açıklaması yaparak, Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Mustafa Karadağ'ın görev yerinin değiştirilerek, Şanlıurfa'ya atanmasına tepki gösterdi. TBB tarafından yapılan basın açıklamasında, Karadağ'ın görev yerinin sendika merkezine uzak bir şehirle değiştirilmesinin Sendika'nın kurumsal kişiliğinin hedef alındığı algısına yol açtığına dikkat çekildi.

"Yeni HSK'dan beklentimiz, hakim güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlaması, liyakat esasını benimsemesidir" denilerek bir basın açıklaması yapıldı..

 

TÜRİYE BAROLAR BİRLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

 

Son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, yargının bağımsız ve tarafsız kimliğinden hızla uzaklaştığı kaygısına neden olmaktadır. Bu kapsamda, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabullerindeki puan barajının kaldırılmış olması son derece sakıncalı olmuştur. Maalesef, hakim ve savcı adaylarının mülakatının, sınav öncesinden belirlenen kişilerin mesleğe kabulünün formalitesi haline geldiği düşüncesi toplumda yaygınlaşmaktadır. Bu kaygıların giderilmesi isteniyorsa, ilk yapılması gereken, yazılı sınav için puan barajının yeniden getirilmesidir. Mülakatların ise kamera önünde yapılarak kayıt altına alınması, bu konudaki haklı kuşkuları gidermenin ilk adımı olarak düşünülmelidir. 

 

Görevdeki hakim ve savcıların terfi işlemleri liyakat esasına göre yapılır ve objektif ölçütlere bağlanırsa, yargıya güven yeniden sağlanabilir.

 

Beklentilere uygun karar oluşturmadığı düşünülen hakimlerin ve mahkeme heyetlerinin görevden alınması uygulamasından vazgeçilmesi, yargıya güvenin yeniden sağlanmasının ön koşuludur.

 

Ne yazık ki bu beklenti hususunda bizleri ülkemiz adına endişelendiren hukuk ihlallerine her gün bir yenisi eklenmektedir. Bu çerçevede Yargıçlar Sendikası'nın kurumsal kişiliğinin hedef alındığı algısına yol açacak şekilde adı geçen sivil toplum örgütünün başkanının görev yerinin, sendika merkezine uzak bir şehirle değiştirilmesi de yakınmalarımızı teyit eder mahiyettedir.  

 

Yeni HSK'dan beklentimiz, hakim güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlaması, liyakat esasını benimsemesidir. Vatandaşlarımızın yargıya güvenmeleri ve adaletin mülkün temeli olması ancak bu şekilde sağlanabilir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.