MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Uçhisar evlerinin tarihi dikkat çekiyor

TURİZM 18.12.2019 - 13:11, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Uçhisar evlerinin tarihi dikkat çekiyor

Uçhisar Evleri’nin geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. İlk evler kayadan oyma yapılmış ve sığınma ve korunma amaçlı kullanılmış.
  NEVŞEHİR(MHA) Uçhisar Evleri’nin geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. İlk evler kayadan oyma yapılmış ve sığınma ve korunma amaçlı kullanılmış.   Daha sonraları yatay ve düşey olarak kayalar oyulmuş ve çok geniş mekanlar oluşturulmuş. Osmanlı Dönemi’nde de bu yapılarda yaşanmış. 15. yüzyılda ka­yadan oyma yapılara, yığma binalar eklenmiş.   Yerleşim yerlerinde yaşayan halkın geçim kaynakları değiştikçe evle­rin de yapıları değişmiş. 18. -19. yüzyıllar arasında eskiye göre daha büyük yapılar ve hatta konaklar inşa edildi. Evler genellikle yamaçlara yapılmış. Evlerde genellikle iç ve dış avlu bulunur. Ön cepheleri de az ya da çok süslemeli­.   Günümüzde bu eski evlerin çoğu restore edilmiş ve butik otel olarak kullanılmakta. Az sayıda da olsa beldenin bazı yerlerinde hala eski evler bulunmakta.
Uçhisar Evleri’nin geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. İlk evler kayadan oyma yapılmış ve sığınma ve korunma amaçlı kullanılmış.

 

NEVŞEHİR(MHA) Uçhisar Evleri’nin geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. İlk evler kayadan oyma yapılmış ve sığınma ve korunma amaçlı kullanılmış.

 

Daha sonraları yatay ve düşey olarak kayalar oyulmuş ve çok geniş mekanlar oluşturulmuş. Osmanlı Dönemi’nde de bu yapılarda yaşanmış. 15. yüzyılda ka­yadan oyma yapılara, yığma binalar eklenmiş.

 

Yerleşim yerlerinde yaşayan halkın geçim kaynakları değiştikçe evle­rin de yapıları değişmiş. 18. -19. yüzyıllar arasında eskiye göre daha büyük yapılar ve hatta konaklar inşa edildi. Evler genellikle yamaçlara yapılmış. Evlerde genellikle iç ve dış avlu bulunur. Ön cepheleri de az ya da çok süslemeli­.

 

Günümüzde bu eski evlerin çoğu restore edilmiş ve butik otel olarak kullanılmakta. Az sayıda da olsa beldenin bazı yerlerinde hala eski evler bulunmakta.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.