Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Üzüm Üreticilerinin Emekleri Boşa mı Gidiyor?

GÜNCEL 13.08.2018 - 10:45, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Üzüm Üreticilerinin Emekleri Boşa mı Gidiyor?

Türkiye’nin üzüm ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Nevşehir’de üreticiler zor günler geçiriyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasına karşın yaş üzüm fiyatının düşük olması üreticileri zora sokuyor.
  Nevşehir’de en çok Ürgüp ve Gülşehir ilçemizde gerçekleştirilen üzüm yetiştiriciliği günden güne azalıyor. Çoğu üretici maliyetleri kurtarmadığını belirterek üretimden vazgeçiyor. Nevşehir genelinde 2002 yılında 232 bin dekar olan üzüm bağı alanı bugün 150 bin dekara kadar düştü. Bu kapsamda ileriki yıllarda üzüm bağı alanları daha da azalacak.   Bir zamanlar Nevşehir’de binlerce kişi geçimini üzümden sağlıyordu. Üreticiler üzümlerini yaş olarak şarap fabrikalarına yada kurutarak veya pekmez yaparak değerlendiriyordu. Günümüzde ise üreticiler büyük zahmetlerle ürettiği 1 kilo üzümü 70 ila 75 kuruşa satabiliyor. Ayrıca satabileceği yerde fazla yok.   Üstüne üstlük bazı üzüm alıcı firmaları da çiftçinin bin bir zahmetle 1 yıl uğraştığı emeğini göz ardı ederek ne kadar üzümü nasıl olurda ucuza kapatırım hesabı yapıyor. Bunun son örneği Gülşehir’in Gümüşkent köyünde yaşanıyor. Bir firma üzümün kilosunu 85 kuruştan alacağını açıklarken bir diğer firma da 75 kuruştan alacağını açıkladı. Böyle olunca 75 kuruştan üzüm alacağını açıklayan firma 85 kuruştan üzüm alacağını açıklayan firmaya baskı yapmaya başladı. Sende 75 kuruştan üzüm al çiftçi ne yaparsa yapsın.   Üzüm üreticileri bu nokta da çok acil ilimiz valisinden ve milletvekillerinden bu konuda kendilerine yardım etmesini beklediklerini söylediler.
Türkiye’nin üzüm ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Nevşehir’de üreticiler zor günler geçiriyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasına karşın yaş üzüm fiyatının düşük olması üreticileri zora sokuyor.

 

Nevşehir’de en çok Ürgüp ve Gülşehir ilçemizde gerçekleştirilen üzüm yetiştiriciliği günden güne azalıyor. Çoğu üretici maliyetleri kurtarmadığını belirterek üretimden vazgeçiyor. Nevşehir genelinde 2002 yılında 232 bin dekar olan üzüm bağı alanı bugün 150 bin dekara kadar düştü. Bu kapsamda ileriki yıllarda üzüm bağı alanları daha da azalacak.

 

Bir zamanlar Nevşehir’de binlerce kişi geçimini üzümden sağlıyordu. Üreticiler üzümlerini yaş olarak şarap fabrikalarına yada kurutarak veya pekmez yaparak değerlendiriyordu. Günümüzde ise üreticiler büyük zahmetlerle ürettiği 1 kilo üzümü 70 ila 75 kuruşa satabiliyor. Ayrıca satabileceği yerde fazla yok.

 

Üstüne üstlük bazı üzüm alıcı firmaları da çiftçinin bin bir zahmetle 1 yıl uğraştığı emeğini göz ardı ederek ne kadar üzümü nasıl olurda ucuza kapatırım hesabı yapıyor. Bunun son örneği Gülşehir’in Gümüşkent köyünde yaşanıyor. Bir firma üzümün kilosunu 85 kuruştan alacağını açıklarken bir diğer firma da 75 kuruştan alacağını açıkladı. Böyle olunca 75 kuruştan üzüm alacağını açıklayan firma 85 kuruştan üzüm alacağını açıklayan firmaya baskı yapmaya başladı. Sende 75 kuruştan üzüm al çiftçi ne yaparsa yapsın.

 

Üzüm üreticileri bu nokta da çok acil ilimiz valisinden ve milletvekillerinden bu konuda kendilerine yardım etmesini beklediklerini söylediler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.