Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Vatandaş Tezgahlara Yaklaşmaktan Korkuyor !

NEVŞEHİR 14.01.2017 - 12:18, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Vatandaş Tezgahlara Yaklaşmaktan Korkuyor !

Kışın kendini htirmesiyle birlikte kış sebze ve meyveleri portakal, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin fiyatı ikiye katladı.
Kışın kendini htirmesiyle birlikte kış sebze ve meyveleri portakal, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin fiyatı ikiye katladı.   Vatandaşlar, “Havalar soğudu ama sebze tezgahları el yakıyor. Geçen hafta ile bu hafta arasında iki kat fiyat farkı var. Esnaflar da kış dolayısıyla fiyatların yükseldiğini söylüyor” dedilerPatatesten, soğana kadar neredeyse her türlü ürünün başka illerden getirilmesi ve kış aylarının etkisini arttırmaya başlaması, tezgahların ateşini biraz daha yükseltti.     MEYVEYE GÜÇ YETMİYOR Kış aylarının gelmesi ile birlikte Nevşehir’de meyve ve sebze satışı yapan tezgahlar yanmaya başladı. En ucuz ürünün 1 TL’lik fiyatı ile maydonos olması, diğer tüm ürünlerin 2 ila 5 TL arasından satışa sunulması vatandaşın da iştahını kaçırdı. Tüm yaşanılan olumsuzluklara rağmen çok önemli gereksinimlerini karşılamak için sebze ve meyve satan esnafın yanına gitmek durumunda kalan vatandaş, birkaç kilo alabilme devrini şimdilik kapattı. Gücü en ucuz meyveden bile 1 kilo alabilmeye yeten vatandaş kış sebzelerini bile alırken eli titremeye başladı.     KİMSE MEMNUN DEĞİL  Bir tarım ülkesi olmasına rağmen meyve ve sebzeyi özellikle kış aylarında pahalı tüketmek zorunda bırakılan vatandaşın derdine bugüne kadar çözüm getirebilen olmadı. Tüm pahalılığına rağmen tüketilmeye çalışılan turfanda sebze ve meyvenin toprağa ekiminden evlerimize ulaşmasına kadar ki aşamaları incelediğimizde; üretici, komisyoncu ve satıcıların tamamının yeterince kazanamadıkları ve ürünlerin pahalılığının kendilerinden kaynaklanmadığı iddiasıyla karşılaşılması da dikkat çekiyor. Üretici yeterince kazanamadığını; komisyoncu devlete çok vergi ödemekten zarar ettiğini; satıcılar ise yeterince satış yapamadıkları için para kazanamadıklarını öne sürüyor.     ARTIŞLAR HORMONA BAĞLANIYOR Üreticiler son 15 yılda hızla gelişen turfanda sebze ve meyve üretimiyle zannedilenin aksine yüksek miktarlarda kazanç elde edemediklerini ve son bir kaç yıldır da masraflarını zor karşıladıklarını iddia ediyorlar. Kazançlarının yüksek olmamasının en büyük sebebini ise tohum fiyatlarının ve hormon ilaçlarının yüksekliğine bağlıyorlar.
Kışın kendini htirmesiyle birlikte kış sebze ve meyveleri portakal, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin fiyatı ikiye katladı.

Kışın kendini htirmesiyle birlikte kış sebze ve meyveleri portakal, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin fiyatı ikiye katladı.

 

Vatandaşlar, “Havalar soğudu ama sebze tezgahları el yakıyor. Geçen hafta ile bu hafta arasında iki kat fiyat farkı var. Esnaflar da kış dolayısıyla fiyatların yükseldiğini söylüyor” dedilerPatatesten, soğana kadar neredeyse her türlü ürünün başka illerden getirilmesi ve kış aylarının etkisini arttırmaya başlaması, tezgahların ateşini biraz daha yükseltti.

 

 

MEYVEYE GÜÇ YETMİYOR

Kış aylarının gelmesi ile birlikte Nevşehir’de meyve ve sebze satışı yapan tezgahlar yanmaya başladı. En ucuz ürünün 1 TL’lik fiyatı ile maydonos olması, diğer tüm ürünlerin 2 ila 5 TL arasından satışa sunulması vatandaşın da iştahını kaçırdı. Tüm yaşanılan olumsuzluklara rağmen çok önemli gereksinimlerini karşılamak için sebze ve meyve satan esnafın yanına gitmek durumunda kalan vatandaş, birkaç kilo alabilme devrini şimdilik kapattı. Gücü en ucuz meyveden bile 1 kilo alabilmeye yeten vatandaş kış sebzelerini bile alırken eli titremeye başladı.

 

 

KİMSE MEMNUN DEĞİL

 Bir tarım ülkesi olmasına rağmen meyve ve sebzeyi özellikle kış aylarında pahalı tüketmek zorunda bırakılan vatandaşın derdine bugüne kadar çözüm getirebilen olmadı. Tüm pahalılığına rağmen tüketilmeye çalışılan turfanda sebze ve meyvenin toprağa ekiminden evlerimize ulaşmasına kadar ki aşamaları incelediğimizde; üretici, komisyoncu ve satıcıların tamamının yeterince kazanamadıkları ve ürünlerin pahalılığının kendilerinden kaynaklanmadığı iddiasıyla karşılaşılması da dikkat çekiyor. Üretici yeterince kazanamadığını; komisyoncu devlete çok vergi ödemekten zarar ettiğini; satıcılar ise yeterince satış yapamadıkları için para kazanamadıklarını öne sürüyor.

 

 

ARTIŞLAR HORMONA BAĞLANIYOR

Üreticiler son 15 yılda hızla gelişen turfanda sebze ve meyve üretimiyle zannedilenin aksine yüksek miktarlarda kazanç elde edemediklerini ve son bir kaç yıldır da masraflarını zor karşıladıklarını iddia ediyorlar. Kazançlarının yüksek olmamasının en büyük sebebini ise tohum fiyatlarının ve hormon ilaçlarının yüksekliğine bağlıyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.