Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Nedir ?

GÜNCEL 23.02.2017 - 12:23, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Nedir ?

Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor! Peki Cumhurbaşkanlığı sistemi nedir? Başbakan Yıldırım dahil 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifinde neler var?
AK Parti ve muhalefet partisi olan MHP başkanlık sistemi için Anayasa görüşmelerinde hemfikir olarak el sıkıştılar.   Bütün gözler sistemi nasıl işleyeceğini çevrilirken cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek ve en fazla 2 dönem görev yapma hakkına sahip olacak. Partisi'nin genel başkanlığını yapabilecek olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda bakanlarıyla belirleyecek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili değişikliklerden birisi de Cumhurbaşkanı kendi Partisi ile ilişkisini kesmeyecek olması oldu.   YENİ SİSTEMDE CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREVLERİ Getirilecek olan yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın görevleri de belirlendi. Buna göre; Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından meclis dışında atanacak. Milletvekillerinin bakan olması durumunda vekilliği düşecek. Bütçe hazırlama yetkisi de Cumhurbaşkanı'na geçiyor. Yeni sistemde bütçe meclisten geçtikten sonra meclisin gelir arttırıcı ve düzenleme yetkisi olmayacak. Kanunları onaylamak, kanunları veto etmek, bakanları atamak ve görevlerine son vermek ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek de Cumhurbaşkanının görevleri arasında yer alacak.     Cumhurbaşkanı mevcut uygulamada olduğu gibi 40 yaşını doldurmuş vatandaşlar arasında halk tarafından seçilecek. Görev süresi en fazla 10 yıl olacak. Seçimlerde de bir değişiklik söz konusu. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri aynı anda yapılacak. Seçmenin önüne iki sandık konulacak. 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkacak. Yedek milletvekilliği uygulaması da gündemde.     Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların yüce divan'a yollanması için meclis'te 3'te 2 çoğunluk (401 oy) gerekecek.     - Cumhurbaşkanı, kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak.     MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKACAK - Milletvekili sayısı 550'den 600'e yükselecek. - Yedek milletvekilliği olacak. - Seçilme yaşı 18'e inecek. - Hakimler ve savcılar yüksek Kurulu'nun yarısını cumhurbaşkanı atayacak, diğer yarısını meclis seçecek. - Başbakanlık makamı kalmayacak.   BAKANLARI CUMHURBAŞKANI SEÇECEK - Bakanları cumhurbaşkanı seçecek. - Bakanlar meclis dışından da olacak. - Meclis'ten bakan olanın milletvekilliği hemen düşecek.   CUMHURBAŞKANI MECLİS'İ FESH EDERSE KENDİSİNİ DE FESİH ETMİŞ OLACAK - Cumhurbaşkanı meclis'i fesh ederse kendini de fesh etmiş sayılacak. - Cumhurbaşkanı 5+5 olmak üzere iki dönem seçilebilecek. - Partisi ile ilişkisi devam edecek. - Cumhurbaşkanının en az 2 yardımcısı olacak. - Mevcut parlamenter sistem 2019'daki seçime kadar devam edecek.  
Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor! Peki Cumhurbaşkanlığı sistemi nedir? Başbakan Yıldırım dahil 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifinde neler var?

AK Parti ve muhalefet partisi olan MHP başkanlık sistemi için Anayasa görüşmelerinde hemfikir olarak el sıkıştılar.

 

Bütün gözler sistemi nasıl işleyeceğini çevrilirken cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek ve en fazla 2 dönem görev yapma hakkına sahip olacak. Partisi'nin genel başkanlığını yapabilecek olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda bakanlarıyla belirleyecek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili değişikliklerden birisi de Cumhurbaşkanı kendi Partisi ile ilişkisini kesmeyecek olması oldu.

 

YENİ SİSTEMDE CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREVLERİ

Getirilecek olan yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın görevleri de belirlendi. Buna göre; Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından meclis dışında atanacak. Milletvekillerinin bakan olması durumunda vekilliği düşecek. Bütçe hazırlama yetkisi de Cumhurbaşkanı'na geçiyor.

Yeni sistemde bütçe meclisten geçtikten sonra meclisin gelir arttırıcı ve düzenleme yetkisi olmayacak. Kanunları onaylamak, kanunları veto etmek, bakanları atamak ve görevlerine son vermek ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek de Cumhurbaşkanının görevleri arasında yer alacak.

 

 

Cumhurbaşkanı mevcut uygulamada olduğu gibi 40 yaşını doldurmuş vatandaşlar arasında halk tarafından seçilecek. Görev süresi en fazla 10 yıl olacak. Seçimlerde de bir değişiklik söz konusu. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri aynı anda yapılacak. Seçmenin önüne iki sandık konulacak. 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkacak. Yedek milletvekilliği uygulaması da gündemde.

 

 

Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların yüce divan'a yollanması için meclis'te 3'te 2 çoğunluk (401 oy) gerekecek.

 

 

- Cumhurbaşkanı, kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak.

 

 

MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKACAK

- Milletvekili sayısı 550'den 600'e yükselecek.
- Yedek milletvekilliği olacak.
- Seçilme yaşı 18'e inecek.
- Hakimler ve savcılar yüksek Kurulu'nun yarısını cumhurbaşkanı atayacak, diğer yarısını meclis seçecek.
- Başbakanlık makamı kalmayacak.

 

BAKANLARI CUMHURBAŞKANI SEÇECEK

- Bakanları cumhurbaşkanı seçecek.
- Bakanlar meclis dışından da olacak.
- Meclis'ten bakan olanın milletvekilliği hemen düşecek.

 

CUMHURBAŞKANI MECLİS'İ FESH EDERSE KENDİSİNİ DE FESİH ETMİŞ OLACAK

- Cumhurbaşkanı meclis'i fesh ederse kendini de fesh etmiş sayılacak.
- Cumhurbaşkanı 5+5 olmak üzere iki dönem seçilebilecek.
- Partisi ile ilişkisi devam edecek.
- Cumhurbaşkanının en az 2 yardımcısı olacak.
- Mevcut parlamenter sistem 2019'daki seçime kadar devam edecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.