Nevşehir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Tekin Keçeci yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile açıklamalarda bulundu.
Kurbanlık hayvanların dini şartlara uygunluğunun yanı sıra, sağlıklı olmalarının da son derece önemli olduğuna değinen Başkan Keçeci, kurbanlık alınması, kesilmesi, etlerin tüketilmesi ve saklanması ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıraladı:
‘’Kurbanlık alırken kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanlar tercih edilmeli, küçükbaş hayvanlar 12 aylık, sığır ve manda cinsinden hayvanlar ise 24 aylık yaşını doldurmuş olmalıdır.
Kurbanlık hayvanın bakışları, canlı tüyleri parlak, vücut kondüsyonu iyi derecede olmalı, çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen gösterilmelidir. Zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kırık, dili, kuyruğu ve kulakları ve memesi kesik dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlar kurban olmadığından satın alınmamalıdır.
Satın alınan hayvanlar il / ilçe müftülüğünce belirlenen Kurban kesim yerlerinde sağlıklı ve hijyenik olarak kesilmeli, hayvandan çıkan iç organlar ve kan çevreyi kirletmeyecek ve kontaminasyona neden olmayacak şekilde bertaraf edilmelidir. Kurban kesim yerlerinde kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan kulak küpeleri ile birlikte pasaportları kesim sırasında görevlilere teslim edilmeli, kendi kesimlerini yapan vatandaşlarımız ise belge ve kulak küpelerini muhtarlıklara, belediyelere veya il/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmelidir.
Kesilen kurban etleri bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturduğundan kurban etleri +4 derecede serin ve güneş almayan bir ortamda dinlendirilmeli ve tüketilmelidir.’’ dedi