Memiş, ‘Kar yağışları tarım arazilerine iyi geldi’

 

 

NEVŞEHİR(MHA) ​2022 yılında Nevşehir'e düşen kar yağışıyla birlikte tarım alanları beyaza bürünürken, toprak tarafından yavaşça emilen kar suları, bitkilere su ihtiyacı bakımından büyük fayda sağladı. 

 

Aralık ayından itibaren, İlimize 195 cm. yüksekliğinde kar yağışı ve 279 mm. yağış düştüğünü bildiren İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, "2021 yılında Nevşehir'de ve çevre İllerde yaşanan kuraklık nedeniyle, çiftçilerimiz büyük oranda verim kayıpları yaşadı ve bu durumdan hayvancılık yapan üreticilerimiz de olumsuz etkilendi. Yetersiz yağış nedeni ile verim kaybı yaşayan çiftçilerimize, Cumhurbaşkanımız kararıyla İlimizde 61 Milyon TL Destekleme Ödemesi gerçekleştirdik. Bu yıl ise, Yurdumuzun büyük bir kısmında etkili olan, zaman zaman hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı, bölgemiz çiftçisine umut oldu. 

 

Kar örtüsü, kış yağışlarını biriktiren ve bitkilerin suya gereksinim duyduğu bahar mevsiminde eriyerek bu suyu geri veren bir depo etkisi gösterir. Kar yağdığı dönemde toprağı bir battaniye misali örterek ısı yalıtımı sağlar ve dışarıda yaşanan soğuk havanın don etkisinden bitkileri korur. Oluşan soğuk hava ile kış aylarında tek yıllık bitkilerin gelişmesi yavaşlar ve bu şekilde soğuğa dayanıklılığı artar, ağaçların ise uyanmasını önler ve bu sayede soğuklanma ihtiyaçlarını karşılayan bitkiler, zamanında uyanarak hem dondan korunur hemde soğuklanma ihtiyaçlarını karşıladıkları için verimleri artar. Kar örtüsü yavaş eridiğinden, kar suyunun tamamı toprak tarafından alınır. Ayrıca, yağışlar ile meralarda kaba yem miktarında meydana gelecek olan artışlardan, küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz için de kaba yem ihtiyacını karşılama imkanı bulur. Son üç aylık süreçte yağan yağışlar, özellikle kuru tarım arazilerini olumlu etkilemiştir. Nisan ve Mayıs aylarında yağmur yağışının yeterli olması durumunda kuru tarım yapılan arazilerde ekili ürünlerde verimin yüksek olacağı tahmin edilmektedir. 

 

Tarımda akarsular, göller, barajlar, nehirler, yer altı su kaynakları olarak tatlı su kaynaklarının en önemli destekçisi kar yağışıdır.  Dolayısıyla kış döneminde yağan kar sadece kuru tarım alanlarında değil , barajlarda ve göletlerde ki su varlığının artmasında , yer altı sularının iyi beslenmesinde olumlu etkisi olmuştur" ifadelerinde bulundu.