MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Gebelikte şeker yüklemesi testi yaptırılmalı mı?

SAĞLIK 15.02.2022 - 16:58, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Gebelikte şeker yüklemesi testi yaptırılmalı mı?

Gebelikte yaptırılması gereken testlerden biri olan şeker yükleme testi hakkında Kapadokya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülden Gök kendi gebelerine mutlaka önerdiğini söyledi.
    NEVŞEHİR(KHA)- Kapadokya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülden Gök, gebelik sürecinde yapılması gereken testlerden biri olan şeker yükleme testini mutlaka önerdiğini, hamileliğin sağlıklı ilerlemesi açısından bu testin önemli olduğunu söyledi. Ailede şeker hastalığı öyküsü bulunmasa bile gebelikte şeker hastalığının oluşabileceğini belirten Gök, bu süreçte beslenme uzmanlarıyla da işbirliği içinde olduklarını söyledi. Dr. Gülden Gök konuya ilişkin “Ben gebelikte şeker yükleme testini öneriyorum. Şeker yükleme testini 24 ve 28. haftalar arasında yapıyoruz. 50 gram şeker yüklemesi yapıyoruz. Yani 50 gr şeker yüklemesi demek ortalama 1-2 dilim baklava kadardır. Her gebe 1-2 dilim baklava zaten yiyebilir. O yüzden çok yüksek bir doz değil. Tarama testi yapabilmemiz için başka bir yöntemimiz yok maalesef. Ve ailenizde şeker hastalığı olmasa bile sadece gebelik şeker hastası olmanız için bir sebeptir. O yüzden tarama testlerimizi lütfen aksatmadan yaptıralım” ifadelerinde bulundu.   Yine konuyla alakalı gebelik şekeri takibi yaptıklarını belirten Uzman Diyetisyen Canan Gündüz; ”Şeker yüklemesi konusunda öncelikle şeker yüklemesi olmadığı takdirde riskleri bilmek gerekiyor. Şekerin yüksek olması erken doğum riski, düşük riski, gebelik sonrasında riskler ya da bebeğin doğum sırasındaki riskler ile de sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla bu durumun artısı ve eksisine bakmak gerekiyor. Şeker yüklemesi yaparken de artı mı yoksa eksi mi getirecek bu durumu gözlemlemek için yapıyoruz zaten. Dolayısıyla eğer şeker yüklemesi yaparsak ve riskli bir durum görürsek diyetisyen kontrolü ve gebelik takibinde biz bu durumları durdurmaya çalışıyoruz. Fakat eğer bilemezsek vebu yüklemeyi yapamazsak riskli durumlara müdahale olamazsak daha kötü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Tabii ki basit şeker önermiyoruz ama Gülden Hanımın da dediği gibi 2-3 dilim baklavayı kimse yememezlik yapmıyor. 50 Gram şeker ortalama 200 kaloriye denk geliyor. Zaten bir gebe baklava gibi falan uç noktalara gitmeye gerek yok bir çikolatayı mutlaka yiyebiliyor ya da bir meyveyi mutlaka yiyor. Dolayısıyla bir kere şeker yüklemesinin getirdiği kendimizi tanıma, sağlığımızı tanıma, çocuğun gelişimi, kendi gebeliğimizin sürecinin iyi geçebilmesi için çok daha önemli. Bu yüzden şeker yükleme testini öneriyoruz” şeklinde konuştu.  
Gebelikte yaptırılması gereken testlerden biri olan şeker yükleme testi hakkında Kapadokya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülden Gök kendi gebelerine mutlaka önerdiğini söyledi.

 

 

NEVŞEHİR(KHA)- Kapadokya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülden Gök, gebelik sürecinde yapılması gereken testlerden biri olan şeker yükleme testini mutlaka önerdiğini, hamileliğin sağlıklı ilerlemesi açısından bu testin önemli olduğunu söyledi. Ailede şeker hastalığı öyküsü bulunmasa bile gebelikte şeker hastalığının oluşabileceğini belirten Gök, bu süreçte beslenme uzmanlarıyla da işbirliği içinde olduklarını söyledi. Dr. Gülden Gök konuya ilişkin “Ben gebelikte şeker yükleme testini öneriyorum. Şeker yükleme testini 24 ve 28. haftalar arasında yapıyoruz. 50 gram şeker yüklemesi yapıyoruz. Yani 50 gr şeker yüklemesi demek ortalama 1-2 dilim baklava kadardır. Her gebe 1-2 dilim baklava zaten yiyebilir. O yüzden çok yüksek bir doz değil. Tarama testi yapabilmemiz için başka bir yöntemimiz yok maalesef. Ve ailenizde şeker hastalığı olmasa bile sadece gebelik şeker hastası olmanız için bir sebeptir. O yüzden tarama testlerimizi lütfen aksatmadan yaptıralım” ifadelerinde bulundu.

 

Yine konuyla alakalı gebelik şekeri takibi yaptıklarını belirten Uzman Diyetisyen Canan Gündüz; ”Şeker yüklemesi konusunda öncelikle şeker yüklemesi olmadığı takdirde riskleri bilmek gerekiyor. Şekerin yüksek olması erken doğum riski, düşük riski, gebelik sonrasında riskler ya da bebeğin doğum sırasındaki riskler ile de sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla bu durumun artısı ve eksisine bakmak gerekiyor. Şeker yüklemesi yaparken de artı mı yoksa eksi mi getirecek bu durumu gözlemlemek için yapıyoruz zaten. Dolayısıyla eğer şeker yüklemesi yaparsak ve riskli bir durum görürsek diyetisyen kontrolü ve gebelik takibinde biz bu durumları durdurmaya çalışıyoruz. Fakat eğer bilemezsek vebu yüklemeyi yapamazsak riskli durumlara müdahale olamazsak daha kötü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Tabii ki basit şeker önermiyoruz ama Gülden Hanımın da dediği gibi 2-3 dilim baklavayı kimse yememezlik yapmıyor. 50 Gram şeker ortalama 200 kaloriye denk geliyor. Zaten bir gebe baklava gibi falan uç noktalara gitmeye gerek yok bir çikolatayı mutlaka yiyebiliyor ya da bir meyveyi mutlaka yiyor. Dolayısıyla bir kere şeker yüklemesinin getirdiği kendimizi tanıma, sağlığımızı tanıma, çocuğun gelişimi, kendi gebeliğimizin sürecinin iyi geçebilmesi için çok daha önemli. Bu yüzden şeker yükleme testini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.