MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

TES Kadın Komisyon Başkanı Özdemir; ‘5 Aralık Kadın Hakları Gününün 87.Yılı kutlu olsun’

NEVŞEHİR 04.12.2021 - 14:42, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

TES Kadın Komisyon Başkanı Özdemir; ‘5 Aralık Kadın Hakları Gününün 87.Yılı kutlu olsun’

Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi Kadın Komisyon Başkanı Afet Özdemir Türk Kadınına Siyasi Hakların tanınması ile ilgili basın açıklaması yayınlayarak Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutladı.
    Özdemir, Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi Kadın Komisyon Başkanlığı adına yapılan açıklamada; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934 tarihinde seçim kanununda değişiklik yapılmasını sağlayarak çok önem verdiği kadının seçme ve seçilmesinin önündeki en büyük engeli kaldırarak “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” tanındı. 87 yıl önce verilen bu haklarla Türk kadını Fransa, İtalya, Belçika, İsviçre, Romanya, Bulgaristan gibi batı ülkelerinden önce demokratik haklarına kavuşmuş oldu. Türk kadınının siyasi haklarını elde etmelerindeki en önemli pay Türk Kadınlar Birliğine ve Türk Ocaklarının çalışmalarına aittir.   Türkiye’de 1930’da belediye seçimlerine katılma hakkı, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı son olarak ta 5 Aralık 1934’te milletvekili seçimlerine katılma hakkı ile Türk kadını siyasi haklarına kavuşmuş oldu. Türkiye’de kadınlar İlk kez 1930 yılında belediye seçimlerine katıldılar. Bu seçimlerde Artvin Yusufeli Kılıçkaya beldesinde seçimleri kazanan Sadiye Hanım Türkiye’nin ilk Kadın belde belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin ilk İl Belediye başkanı 1950 seçimlerinde Mersin Belediye Başkanı seçilen Müfide İlhan olmuştur. İlk Kadın muhtarımız 1933 yılında Aydın Çine İlçesine bağlı Demirdere köyü muhtarı seçilen Gül Esin oldu. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk milletvekili seçimleri 1935’te yapıldı. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili seçildi. 1936 yılında yapılan ara seçimlerde bir öğretmen Hatice Özgenel Çankırı milletvekili seçilerek mecliste 18 kadın milletvekili olmuştur. Günümüzde ise mecliste 101 kadın milletvekili görev yapmaktadır. Bu oran toplam milletvekilinin 17.35’ini oluşturmaktadır. Bugün Türk kadınının mücadelesi toplumda hak ettiği siyasi, sosyal, ekonomik haklarını elde ederek toplum içerisinde yönlendirici role sahip olmasıdır. Mücadelemiz bu yönde olacaktır.   Atatürk’ün Türk kadını için söylediği şu veciz ifadeler biz Türk kadınları için ilham kaynağı olacaktır. "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." "Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar." "Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin! Atamızdan aldığımız ruhla Türk kadınları olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini aydınlatmaya devam edeceğiz” dedi.
Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi Kadın Komisyon Başkanı Afet Özdemir Türk Kadınına Siyasi Hakların tanınması ile ilgili basın açıklaması yayınlayarak Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutladı.

 

 

Özdemir, Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi Kadın Komisyon Başkanlığı adına yapılan açıklamada;

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934 tarihinde seçim kanununda değişiklik yapılmasını sağlayarak çok önem verdiği kadının seçme ve seçilmesinin önündeki en büyük engeli kaldırarak “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” tanındı. 87 yıl önce verilen bu haklarla Türk kadını Fransa, İtalya, Belçika, İsviçre, Romanya, Bulgaristan gibi batı ülkelerinden önce demokratik haklarına kavuşmuş oldu. Türk kadınının siyasi haklarını elde etmelerindeki en önemli pay Türk Kadınlar Birliğine ve Türk Ocaklarının çalışmalarına aittir.

 

Türkiye’de 1930’da belediye seçimlerine katılma hakkı, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı son olarak ta 5 Aralık 1934’te milletvekili seçimlerine katılma hakkı ile Türk kadını siyasi haklarına kavuşmuş oldu. Türkiye’de kadınlar İlk kez 1930 yılında belediye seçimlerine katıldılar. Bu seçimlerde Artvin Yusufeli Kılıçkaya beldesinde seçimleri kazanan Sadiye Hanım Türkiye’nin ilk Kadın belde belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin ilk İl Belediye başkanı 1950 seçimlerinde Mersin Belediye Başkanı seçilen Müfide İlhan olmuştur. İlk Kadın muhtarımız 1933 yılında Aydın Çine İlçesine bağlı Demirdere köyü muhtarı seçilen Gül Esin oldu. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk milletvekili seçimleri 1935’te yapıldı. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili seçildi. 1936 yılında yapılan ara seçimlerde bir öğretmen Hatice Özgenel Çankırı milletvekili seçilerek mecliste 18 kadın milletvekili olmuştur. Günümüzde ise mecliste 101 kadın milletvekili görev yapmaktadır. Bu oran toplam milletvekilinin 17.35’ini oluşturmaktadır. Bugün Türk kadınının mücadelesi toplumda hak ettiği siyasi, sosyal, ekonomik haklarını elde ederek toplum içerisinde yönlendirici role sahip olmasıdır. Mücadelemiz bu yönde olacaktır.

 

Atatürk’ün Türk kadını için söylediği şu veciz ifadeler biz Türk kadınları için ilham kaynağı olacaktır. "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." "Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar." "Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin! Atamızdan aldığımız ruhla Türk kadınları olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini aydınlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.