Kapadokya Üniversitesi
NEMS

Gülşehir İlçesi Hiç Böyle Görmediniz ?

İLÇELER 06.07.2016 - 14:50, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Gülşehir İlçesi Hiç Böyle Görmediniz ?

Gülşehir'in eski resimlerinden biri daha ortaya çıktı. Sosyal medyada dolaşan resmin bir arşivden alındığı iddia ediliyor.
Gülşehir'in eski resimlerinden biri daha ortaya çıktı. Sosyal medyada dolaşan resmin bir arşivden alındığı iddia ediliyor.     Osmanlı'dan günümüze kalan Gülşehir'i gösteren bu resmin, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapıldığı, eski Hükümet Binasının bayrak gönderinde dalgalanan Ay Yıldızlı bayraktan anlaşılıyor. Ön tarafta şimdi tamamen ev olmuş bahçeleri ikiye ayıran ham toprak Nevşehir yolunun Kurşunlu Cami önüne çıktığı renkli resmin üst kesimindeki eski Osmanlıca yazı okunamıyor.     Pınarbaşı özünün hemen cami ve medresenin (kütüphane) önünden aktığı belli olurken, eski Hükümet Binasının arkasında hamam ve Kaya Cami de resmedilmiş durumda. Kurşunlu Cami resmin merkezinde anıtsal biçimde yer alıyor. Hemen arkasında Kepez, kaya oyma mekanları tasvir edilerek siluet halde verilmiş. Çayır Mahallesi ve eski Gedik Sokağın arkasında karataş burun ve mezarlık belli oluyor. En yoğun yapılaşmanın, şimdi çoğu evlerin yıkıldığı Kepez'in yamacındaki Cumhuriyet Mahallesi olduğu görülüyor. Çalışanlar Mahallesi de resimde en sağda gösterilmiş.   Daha önce Gülşehir'in en eski resminin, Gülşehir'den Yunanistan'a göç eden Rumlar tarafından getirilerek Tarihi Dimitrios Kilisesinde teşhir edildiği biliniyordu. Rumca (ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ), Türkçesi (ARABİSSOS'TAN GÖRÜNTÜLER) yazısının bulunduğu bu resimde, Kızılırmak'ın karşı kıyısından uzak bir mesafeden Gülşehir tasvir edilmişti. Çalışanlar Mahallesinin ağırlıkta görüldüğü resimde Kepez ve Kurşunlu Cami de uzaktan siluet halinde verilmişti. Resmin alt kesiminde ise dört ayrı çerçeve içinde Dimitrios Kilisesinin çeşitli görüntüleri resmedilmişti.     Bu iki resim karşılaştırıldığında en eskilik yönünden Rum resmi ağırlık kazansa da eski Gülşehir'i yakından ve gerçekçi şekilde resmedenin Türk resmi olduğu anlaşılıyor.              
Gülşehir'in eski resimlerinden biri daha ortaya çıktı. Sosyal medyada dolaşan resmin bir arşivden alındığı iddia ediliyor.

Gülşehir'in eski resimlerinden biri daha ortaya çıktı. Sosyal medyada dolaşan resmin bir arşivden alındığı iddia ediliyor.

 

 

Osmanlı'dan günümüze kalan Gülşehir'i gösteren bu resmin, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapıldığı, eski Hükümet Binasının bayrak gönderinde dalgalanan Ay Yıldızlı bayraktan anlaşılıyor. Ön tarafta şimdi tamamen ev olmuş bahçeleri ikiye ayıran ham toprak Nevşehir yolunun Kurşunlu Cami önüne çıktığı renkli resmin üst kesimindeki eski Osmanlıca yazı okunamıyor.

 

 

Pınarbaşı özünün hemen cami ve medresenin (kütüphane) önünden aktığı belli olurken, eski Hükümet Binasının arkasında hamam ve Kaya Cami de resmedilmiş durumda. Kurşunlu Cami resmin merkezinde anıtsal biçimde yer alıyor. Hemen arkasında Kepez, kaya oyma mekanları tasvir edilerek siluet halde verilmiş. Çayır Mahallesi ve eski Gedik Sokağın arkasında karataş burun ve mezarlık belli oluyor. En yoğun yapılaşmanın, şimdi çoğu evlerin yıkıldığı Kepez'in yamacındaki Cumhuriyet Mahallesi olduğu görülüyor. Çalışanlar Mahallesi de resimde en sağda gösterilmiş.

 

Daha önce Gülşehir'in en eski resminin, Gülşehir'den Yunanistan'a göç eden Rumlar tarafından getirilerek Tarihi Dimitrios Kilisesinde teşhir edildiği biliniyordu. Rumca (ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ), Türkçesi (ARABİSSOS'TAN GÖRÜNTÜLER) yazısının bulunduğu bu resimde, Kızılırmak'ın karşı kıyısından uzak bir mesafeden Gülşehir tasvir edilmişti. Çalışanlar Mahallesinin ağırlıkta görüldüğü resimde Kepez ve Kurşunlu Cami de uzaktan siluet halinde verilmişti. Resmin alt kesiminde ise dört ayrı çerçeve içinde Dimitrios Kilisesinin çeşitli görüntüleri resmedilmişti.

 

 

Bu iki resim karşılaştırıldığında en eskilik yönünden Rum resmi ağırlık kazansa da eski Gülşehir'i yakından ve gerçekçi şekilde resmedenin Türk resmi olduğu anlaşılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.