Kapadokya Üniversitesi
NEMS

Nevşehir'de asırlık caminin akan çatısı restore edildi

GÜNCEL 16.12.2024 - 09:39, Güncelleme: 16.12.2024 - 09:39
 

Nevşehir'de asırlık caminin akan çatısı restore edildi

Derinkuyu’nun Özlüce köyünde bulunan ve kiliseden camiye dönüştürülen Özlüce Caminin akan çatısı Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından restore edildi.
  Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine bağlı Özlüce köyünde 1849 yılında Kutsal Havariler’e ithaf edilerek inşa edilen ve On İki Havariler veya Kutsal Havariler Kilisesi olarak bilinen bina mübadele sonrasında 1935 yılında cami olarak kullanılmaya başlandı. Özlüce Cami, Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1990 yılında 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillendi. 175 yıllık tarihi bina zamanla yıpranarak çatısından su almaya başladı ve caminin iç kısımlarında sıvalar döküldü. Nevşehir İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, camide inceleme yaparak zarar gören yerleri tespit etti. Yapılan restorasyon projesi ve alınan izinlerin ardından yaklaşık 2 asırlık camide restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar kapsamında caminin çatı kısmında derzler açılarak bitki temizliği yapıldı. Temizlik çalışmalarının ardından yalıtım yapılan camide derzler yeniden yapıldı ve su itici kullanıldı. Eylül ayında başlayan çatı restorasyonu ekim ayında tamamlandı. Çatı kısmı restore edilen cami yeniden ibadete açıldı. Caminin avlusunda bulunan taziye evi, kütüphane, imam odası, mutfak ve depo da önümüzdeki süreçte restore edilecek.   
Derinkuyu’nun Özlüce köyünde bulunan ve kiliseden camiye dönüştürülen Özlüce Caminin akan çatısı Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından restore edildi.

 

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine bağlı Özlüce köyünde 1849 yılında Kutsal Havariler’e ithaf edilerek inşa edilen ve On İki Havariler veya Kutsal Havariler Kilisesi olarak bilinen bina mübadele sonrasında 1935 yılında cami olarak kullanılmaya başlandı.

Özlüce Cami, Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1990 yılında 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillendi. 175 yıllık tarihi bina zamanla yıpranarak çatısından su almaya başladı ve caminin iç kısımlarında sıvalar döküldü. Nevşehir İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, camide inceleme yaparak zarar gören yerleri tespit etti. Yapılan restorasyon projesi ve alınan izinlerin ardından yaklaşık 2 asırlık camide restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar kapsamında caminin çatı kısmında derzler açılarak bitki temizliği yapıldı. Temizlik çalışmalarının ardından yalıtım yapılan camide derzler yeniden yapıldı ve su itici kullanıldı. Eylül ayında başlayan çatı restorasyonu ekim ayında tamamlandı.

Çatı kısmı restore edilen cami yeniden ibadete açıldı. Caminin avlusunda bulunan taziye evi, kütüphane, imam odası, mutfak ve depo da önümüzdeki süreçte restore edilecek. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.