KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ

Nevşehir'de Ramazanda Davul Çalma Geleneği

NEVŞEHİR 27.06.2016 - 19:56, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir'de Ramazanda Davul Çalma Geleneği

Başta Nevşehir’de olmak üzere, Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için çalınan davula “Ramazan davulu” denilmiştir.
Başta Nevşehir’de olmak üzere, Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için çalınan davula “Ramazan davulu” denilmiştir.     Günümüzde de bu gelenek ve adlandırma yer yer devam etmekle birlikte, eskiden Ramazan davulu ve davulcuları çok daha meşhurdu.   Ramazanın daha ilk gecesinde çalınmaya başlanan Ramazan davulu, “güm güm” sesleriyle âdeta halkın Ramazan neşe ve coşkusunu ifade ederdi. Yakın zamanlara kadar özellikle Nevşehir’de her semtin meşhur Ramazan davulcuları vardı.     Ramazan davulcuları genellikle mahalleyi ve mahalleliyi en iyi tanıyan mahalle bekçisinden olurdu. Bazen Ramazanın ilk gecesinde mahallenin birkaç delikanlısı bir araya gelir, bekçi babanın davulunu alır; ellerinde fenerleriyle mahalleyi dolaşarak bazı mâniler söylerlerdi.   Ramazan davulcularının yanında fener tutan ve zaman zaman mâni söyleyen bir yardımcı da bulunurdu.     Ramazan davulcuları Ramazanın on beşinde, sonunda ve bayram namazından sonra bahşiş toplamak için mahalleyi dolaşmaya başlarlardı. Bu dolaşma sırasında çeşitli mâniler söylenir, yârenlikler yapılırdı. Ramazan davulcularını şöhretli kılan konulardan biri de davul çalmaları kadar, güzel mâni söylemeleriydi. Ramazan davulu geleneği günümüzde de varlığını zaman zaman devam ettirmeye çalışmaktaysa da, çoğu zaman da karşı çıkılan ve varlığının devam etmesinden rahatsız olunan bir gelenek görünümündedir.     Ramazanda davul çalma geleneği, müslümanları oruca kaldırmak için çalınır. Sahur vaktinin geldiğini haberdar eder. Çok eskiden günümüzdeki gibi teknolojik aletler olmadığından davul ile insanların uyanması sağlanıyordu. Ramazanda davul çalma geleneğinin yaklaşık 150 yıl önce başladığı bilinmektedir.    
Başta Nevşehir’de olmak üzere, Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için çalınan davula “Ramazan davulu” denilmiştir.

Başta Nevşehir’de olmak üzere, Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için çalınan davula “Ramazan davulu” denilmiştir.

 

 

Günümüzde de bu gelenek ve adlandırma yer yer devam etmekle birlikte, eskiden Ramazan davulu ve davulcuları çok daha meşhurdu.

 

Ramazanın daha ilk gecesinde çalınmaya başlanan Ramazan davulu, “güm güm” sesleriyle âdeta halkın Ramazan neşe ve coşkusunu ifade ederdi. Yakın zamanlara kadar özellikle Nevşehir’de her semtin meşhur Ramazan davulcuları vardı.

 

 

Ramazan davulcuları genellikle mahalleyi ve mahalleliyi en iyi tanıyan mahalle bekçisinden olurdu. Bazen Ramazanın ilk gecesinde mahallenin birkaç delikanlısı bir araya gelir, bekçi babanın davulunu alır; ellerinde fenerleriyle mahalleyi dolaşarak bazı mâniler söylerlerdi.

 

Ramazan davulcularının yanında fener tutan ve zaman zaman mâni söyleyen bir yardımcı da bulunurdu.

 

 

Ramazan davulcuları Ramazanın on beşinde, sonunda ve bayram namazından sonra bahşiş toplamak için mahalleyi dolaşmaya başlarlardı. Bu dolaşma sırasında çeşitli mâniler söylenir, yârenlikler yapılırdı. Ramazan davulcularını şöhretli kılan konulardan biri de davul çalmaları kadar, güzel mâni söylemeleriydi.


Ramazan davulu geleneği günümüzde de varlığını zaman zaman devam ettirmeye çalışmaktaysa da, çoğu zaman da karşı çıkılan ve varlığının devam etmesinden rahatsız olunan bir gelenek görünümündedir.

 

 

Ramazanda davul çalma geleneği, müslümanları oruca kaldırmak için çalınır. Sahur vaktinin geldiğini haberdar eder. Çok eskiden günümüzdeki gibi teknolojik aletler olmadığından davul ile insanların uyanması sağlanıyordu. Ramazanda davul çalma geleneğinin yaklaşık 150 yıl önce başladığı bilinmektedir.

 



 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.