FAZİLET
Nereden baksan fazilet, insanın sonsuzluğu öngörüp kendini küçültmesidir kısacık ömürde. İyiliklere sarılıp kötülüklerden kaçmaktır fazilet. Ahlak hırkasını sırtından eksik etmeyen erdemli bir maneviyattır fazilet. İyiliğin kapısına hizmetkâr olmuş manevi bir kuvvettir fazilet. Zıttı telaffuzu rezilettir. Fazilet gibi rezalet de hem ruhun kötü nitelikleri, hem de bunlardan kaynaklanan haksız eylemler için kullanılmıştır. Kötülüğün ve ahlaksızlığın kötü sözlerini ağzına dolamışların yerlere düşmüş halidir rezilet. Onlar ki kötülüğü ciğerlerine nefes edinmiş, onlar ki sadece nefislerine hizmet edenlerdir.
Bazen farkında bile olmazsınız kötülük yapışmıştır her yerinize ve bu bir hastalıktır. Manevi bir hastalık olması yanında öldürücüdür de. Bu manevi hastalıktan korunmanın en güzel ilacıdır ahlak ve fazilete sarılmak. Oysa ne büyük zenginliktir ahlak ve fazilet yoluna seyyah olabilmek. Fazilet sahibi insanlarda her daim huzur ve ahenk görülür. Rezilet sahipleri arasında ise hep fitne ve fesat söz konusu olur. Kendilerini rezil etmeleri yetmezmiş gibi ahlak sahiplerinin de nefisleriyle oynarlar. İşte tam da oradadır fazilet, rezilet sahiplerinin sizin üstünüze yürüdüğü ince köprüde. Karşılık verdiğin an kayıp düşüverirsin sefiller uçurumuna…
Âl-i İmrân sûresinde (3/133-135) Kur’an’ın temel fazilet olarak ısrarla vurguladığı takvaya sahip olanlardan bahsedilirken bunların başlıca nitelikleri şöyle sıralanır: Bollukta da darlıkta da mallarını Allah için harcarlar, öfkelerine hâkim olurlar, insanları bağışlarlar, kötülükte ısrar etmezler (diyanetislamansiklopedisi).
Mutluluğun ve iç zenginliğin sonsuz kaynağıdır fazilet.
İlim yolundan, irfan suyundan, hak oyunlarından nasibini almışların erdemidir fazilet. İÜE
Ekleme
Tarihi: 12 Eylül 2017 - Salı
FAZİLET
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.