Kapadokya Üniversitesi
NEMS
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
Köşe Yazarı
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
 

Acaba Beni Aldatıyor mu?

  Othello Sendromu aşırı kıskançlık olarak bilinen ve patolojik olan bir durumdur. Bu sendromda kişiler hayatındaki tüm insanlara karşı aşırı derecede kıskançlık duygularına sahiptir. Othello Sendromu özellikle partnerler arasında görülen bir durumdur. İlişkilerde ortaya çıkan anlamsız ve sağlıksız kıskançlıkların kökeninde bu sendrom yatıyor olabilir. Bu sendroma sahip olan partner karşı tarafın sürekli kendini aldattığına dair çeşitli düşüncelere girer ve bu düşünceler ile ortaya çıkan kıskançlığını kontrol edemez. Sadece ilişkilerde değil aile bireyleri arasında da bu durum oluşabilir. Othello adı, William Shakespeare tarafından kaleme alınan aynı isimli oyundan gelir. Piyeste karısının kendisini aldattığını düşünen Othello, sebepsizce karısını öldürür. Şiddete yönelik aşırı kıskançlık duygusunu bastıramayan Othello karakteri, patolojik olan bu hastalığa adını vermiştir. Bu sendrom aynı zamanda sanrılı kıskançlık olarak da bilinmektedir. Bireyler kendilerine karşı sadakatsizlik yapıldığı inancına sahiptir. Yani düşünceler inanca dönüşmüştür. Bu sendroma sahip kişiler şiddete meyilli olabilmekte ve kıskançlık anlarında partnerlerine zarar verebilmektedirler. Sürekli eşlerini kontrol etmek, her adımını bilmek ve gözetlemek isteyen partnerlerde büyük olasılıkla othello sendromu ile karşılaşılabilir.   Othello Sendromunda Üç Temel Özellik Vardır;  -Şüphelenmek için tuhaf sebepler üretme, -Ortada gerçek bir sebep olmaması, -Aşırı ve mantıksız tepkiler verme.   Bu sendromu yaşayan bireylerde duygusal bağımlılık, terk edilme korkusu ve güvensizlik gibi psikolojik olarak kırılgan duygular da bulunur ve bu duygular da sendromu oldukça tetiklemektedir. Tüm bunlarla birlikte bireyin saplantılı kıskançlık halinin ani bir başlangıcı olabilir. Birey sadakatsizlikle ilişkili kanıt ararken partnerinin duygu ve davranışlarına takıntılı ve ani tutumlar sergileyerek saplantılı kıskançlığın ipuçlarını verir. Bu sendromu yaşayan aşırı kıskanç partner biz isek düzenli nefes egzersizleri yaparak, ilişki içinde açık ve sağlıklı iletişim kurarak, kıskançlık yaratan durumları keşfedip olumsuz duygularınızı kontrol etmeye özen göstererek bu durumu kontrol altına almaya çalışabiliriz.   Ruhunuza iyi bakın..
Ekleme Tarihi: 25 Kasım 2023 - Cumartesi

Acaba Beni Aldatıyor mu?

 

Othello Sendromu aşırı kıskançlık olarak bilinen ve patolojik olan bir durumdur. Bu sendromda kişiler hayatındaki tüm insanlara karşı aşırı derecede kıskançlık duygularına sahiptir. Othello Sendromu özellikle partnerler arasında görülen bir durumdur. İlişkilerde ortaya çıkan anlamsız ve sağlıksız kıskançlıkların kökeninde bu sendrom yatıyor olabilir. Bu sendroma sahip olan partner karşı tarafın sürekli kendini aldattığına dair çeşitli düşüncelere girer ve bu düşünceler ile ortaya çıkan kıskançlığını kontrol edemez. Sadece ilişkilerde değil aile bireyleri arasında da bu durum oluşabilir. Othello adı, William Shakespeare tarafından kaleme alınan aynı isimli oyundan gelir. Piyeste karısının kendisini aldattığını düşünen Othello, sebepsizce karısını öldürür. Şiddete yönelik aşırı kıskançlık duygusunu bastıramayan Othello karakteri, patolojik olan bu hastalığa adını vermiştir.

Bu sendrom aynı zamanda sanrılı kıskançlık olarak da bilinmektedir. Bireyler kendilerine karşı sadakatsizlik yapıldığı inancına sahiptir. Yani düşünceler inanca dönüşmüştür. Bu sendroma sahip kişiler şiddete meyilli olabilmekte ve kıskançlık anlarında partnerlerine zarar verebilmektedirler. Sürekli eşlerini kontrol etmek, her adımını bilmek ve gözetlemek isteyen partnerlerde büyük olasılıkla othello sendromu ile karşılaşılabilir.

 

Othello Sendromunda Üç Temel Özellik Vardır;

 -Şüphelenmek için tuhaf sebepler üretme,

-Ortada gerçek bir sebep olmaması,

-Aşırı ve mantıksız tepkiler verme.

 

Bu sendromu yaşayan bireylerde duygusal bağımlılık, terk edilme korkusu ve güvensizlik gibi psikolojik olarak kırılgan duygular da bulunur ve bu duygular da sendromu oldukça tetiklemektedir. Tüm bunlarla birlikte bireyin saplantılı kıskançlık halinin ani bir başlangıcı olabilir. Birey sadakatsizlikle ilişkili kanıt ararken partnerinin duygu ve davranışlarına takıntılı ve ani tutumlar sergileyerek saplantılı kıskançlığın ipuçlarını verir.

Bu sendromu yaşayan aşırı kıskanç partner biz isek düzenli nefes egzersizleri yaparak, ilişki içinde açık ve sağlıklı iletişim kurarak, kıskançlık yaratan durumları keşfedip olumsuz duygularınızı kontrol etmeye özen göstererek bu durumu kontrol altına almaya çalışabiliriz.

 

Ruhunuza iyi bakın..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.