Kapadokya Üniversitesi
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Benim adım Otizm

 Otizm Fransızca Autisme (içine dönüklük,moronluk) sözcüğünden alıntıdır.Almanca da aynı anlama gelen (Autismus) sözcüğünden alıntıdır.'Son istatistiklere göre dünya genelinde ortalama 50 çocuktan 1'i Otizmli ve 20 yıl sonra iki çocuktan biri otizmli olacak.' Gittikçe hayatımıza giren, çevremizden görmeye, duymaya başladığımız bu durumun FARKINDA MIYIZ? Nörogelişimsel bir farklılık olan Otizm, diğer adıyla Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan gelebildiği gibi, ilk yaşlardan itibaren bile ortaya çıkabilmektedir. Beyinde önemli işleyişe sahip bazı sinir sistemlerinde, problem oluşması sonucunda ortaya çıktığı düşünülen Otizm, henüz kesin bir tanım çerçevesinde oturtulmamıştır. Bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavisi Özel Eğitimdir. 2 Nisan, tüm dünya da Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve Otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ,2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak ilan edilmiştir. ( 2nd April World Autism Awareness Day ) Otizmin Farkında olalım. Farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak, yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim. Daha güzel bir dünya için farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız. Otizm'li çocuğu olan aileye ; - Çocuğunuz Engellimi ? - Çocuğunu kontrol edemiyorsan evden çıkma..! - Nasıl dayanıyorsunuz? Ben asla başa çıkamazdım..! - Bu çocuğun iyi bir disipline ihtiyacı var..! - Şanslısın daha kötü olabilirdi.. v.s gibi cümleleri asla ama asla SÖYLEMEYİNİZ...! Otizmi bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Otizmin Farkındayım Farkında olun !
Ekleme Tarihi: 03 Nisan 2023 - Pazartesi

Benim adım Otizm

 Otizm Fransızca Autisme (içine dönüklük,moronluk) sözcüğünden alıntıdır.Almanca da aynı anlama gelen (Autismus) sözcüğünden alıntıdır.'Son istatistiklere göre dünya genelinde ortalama 50 çocuktan 1'i Otizmli ve 20 yıl sonra iki çocuktan biri otizmli olacak.'

Gittikçe hayatımıza giren, çevremizden görmeye, duymaya başladığımız bu durumun FARKINDA MIYIZ?

Nörogelişimsel bir farklılık olan Otizm, diğer adıyla Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan gelebildiği gibi, ilk yaşlardan itibaren bile ortaya çıkabilmektedir. Beyinde önemli işleyişe sahip bazı sinir sistemlerinde, problem oluşması sonucunda ortaya çıktığı düşünülen Otizm, henüz kesin bir tanım çerçevesinde oturtulmamıştır.

Bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavisi Özel Eğitimdir.

2 Nisan, tüm dünya da Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve Otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ,2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak ilan edilmiştir. ( 2nd April World Autism Awareness Day )

Otizmin Farkında olalım. Farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak, yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim.

Daha güzel bir dünya için farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız.

Otizm'li çocuğu olan aileye ;

- Çocuğunuz Engellimi ?

- Çocuğunu kontrol edemiyorsan evden çıkma..!

- Nasıl dayanıyorsunuz? Ben asla başa çıkamazdım..!

- Bu çocuğun iyi bir disipline ihtiyacı var..!

- Şanslısın daha kötü olabilirdi..

v.s gibi cümleleri asla ama asla SÖYLEMEYİNİZ...!

Otizmi bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Otizmin Farkındayım Farkında olun !

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.