Malum mevsimimiz yaz ve bol bol havuza, denize giriyor çocuklarımız ve bizler. Sağlık açısından düşününce havuzlar çocuklar içinde yetişkinler içinde pek mantıklı değil. Havuz sularının dezenfekte olması için klor kullanılır. Havuzu zararlı yapan başlı başına klordur. Her daim önceliğiniz temizlik anlamında güvendiğiniz havuzları tercih etmeniz olmalıdır. O zaman bu zararları minimuma indirebilirsiniz.
Büyük ve toplu havuzlarda,
otel havuzlarında, yazlık ve site havuzlarında, içme suyu depolarında temizlik için klor kullanılır. Bu sistem ülkemizde uygun maliyetli olduğundan sık sık tercih edilir. Çeşme suları da klorludur ve tüketmemek gerekir. Klor bağırsaklardaki mikrobiyataya zarar verir ve bağışıklık sistemini zayıflatır.
Havuz sonrası çocuğun sık sık hastalanmasına sebep olur. Havuzdaki klor vücuttaki ter ve idrarla birleşince çok tehlikeli hale gelir.
Her zaman havuza girmeden önce mutlaka duş alınıp öyle girilmelidir. Alerjik çocukların çoğunda klor duyarlılığı vardır. Havuza girme sonrası bu çocuklarda astım atakları görülür. Alerjik çocukların havuzda 45 dakikadan fazla kalmamaları gerekir! Havuzdan çıkar çıkmaz da yüz, göz ve vücudun bol suyla yıkanması gerekir.
Havuz suyu çocuklar tarafından yutulmamalıdır!
Klor yan maddelerine dönüşünce kanserojen hale gelmektedir. Mümkünse çeşme suyu yerine hazır su tüketiniz. Aksi halde içme suyunu bir müddet bardakta bekletip, sonra beş dakika kaynatıp, soğutup çocuğumuza öyle vermeliyiz. Lütfen çocuğunuzu yeterince dezenfekte edilmediğini düşündüğünüz havuzlara sokmayınız!
Hepatit A ile Rota Virüs aşılarını yaptırın, ihmal etmeyiniz!
Havuz suyunu yutmaması konusunda sık sık ikaz ediniz!
Havuza kulak tıkacı, bone, gözlük ve şapka takarak giriniz!
Çocuklar hassastırlar. Klorun yan etkileri hem yetişkinler hem de çocuklar da görülür.
Alınacak tedbirlerle bu durum minimum seviyeye indirilebilir. Havuz kurallarına uyarak dikkatli ve keyifli tatiller diliyorum.
Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana ulaşım sağlayabilirsiniz.