Aşure - Aşura Arapça ‘da 10 anlamına gelen "aşara" kelimesinden türetilmiştir.
Aşure günü Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem Ayının 10.günüdür.
Tarihte yaşanan sorunların ve belaların kaldırıldığı gün olan, peygamberler ve ümmetleri için kurtuluş günü olan bu mübarek günün berekete ve bolluğa vesile olması niyaz edilir.
Nuh peygamber, büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle Aşure tatlısını yapmıştır. Dayanışmanın, paylaşmanın,birlikteliğin, bolluk ve bereketin simgesi olan bu özel günde aşure tatlısı yapılıp eşe, dosta, komşuya dağıtılır. Aşure yapımı için malzemeleri çocukla birlikte planlayarak almak, birlikte pişirmek ve komşuya çocuğun dağıtması bu özel günü anlamasına ve idrak etmesine yardımcı olacaktır.
Çocuklar yardımlaşma ve paylaşmanın önemini kurban bayramından sonra Aşure günü ile de pekiştirecektir. Çocuklara bu günü hikayeleştirerek Hz. Nuh’un gemisinin Cudi dağına oturmasını ve son kalan malzemelerle Aşurenin ortaya çıkmasını yaşına ve seviyesine göre anlatabilirsiniz, çizgi filmlerden yardım alabilirsiniz.
Böylelikle bugün sıradan bir gün olmaktan çıkıp çocuğunuzun zihninde derin bir anlam kazanacaktır.
Verdiğiniz Aşure dağıtma görevini yerine getiren çocuğunuzun çabasını takdir etmelisiniz. Dağıtamayacak kadar küçükse de yanımızda biz dağıtırken bulunduğu için de çabasını övmeliyiz.
Çocuğunuz 12 yaşından küçükse tekne orucu tutabilir. Çocuklar aile büyüklerini arayarak Aşure gününü kutlayabilir.
Çocuklar "Aşure günü nedir?" diye sorunca çocuğun seviyesine göre günün anlam ve önemini anlatmalıyız.
Unutmayalım ki çocuklar bizden sonra kültür ve değerlerimizi yaşatacaklar.
Gelecek onlara emanetken aşure gününü de diğer mübarek günler gibi ailesiyle birlikte yaparak yaşayarak öğrenmelidir.
Aşure günümüz mübarek olsun.