Kapadokya Üniversitesi
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Erken çocuklukta beslenme

  Çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve her açıdan nitelikli beslenmeleri şarttır. Beslenme sadece tabağını bitirmek, kilo aldırmak yada karnını doyurmak için yapılmamalıdır. Kahvaltıda yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt ve sebzeler mutlaka bulunmalıdır. Kahvaltıda yaparak evden çıkmak okul performansına etki sağlayan en önemli etkenlerdendir. Süt, yoğurt, yumurta, kolin açısından zengindir ve kolin zeka, beyin gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Çinko eksikliğinde, beyin de okumada bozukluklar oluşur. En iyi çinko kaynakları et, yumurta, karaciğer, tahıllar ve deniz ürünleridir. Kuruyemişler, sinir sistemi için gereklidir. Protein, mineral, vitamin açısından zengindir. Ispanak ve yeşil yapraklı sebzeler (lahana, pırasa, semizotu, bamya, brokoli vb.) beyin hücrelerinin gelişimine yarar sağlar. Bilişsel gelişim ve hafıza için balık çok faydalıdır. Somon, ton balığı, sardalya, mezgit hem omega açısından hem de  D vitamini kaynağıdır. Haftada en az 3 kez balık tüketmeye ailecek özen gösterelim. Protein ve lif açısından zengin olan yulaf ezmesi, hafıza için oldukça yararlıdır.B12 vitamininin tek kaynağı hayvansal ürünlerdir. (Yoğurt, et, yumurta)da bulunur. Çocuğunuzun okul başarısı düşükse ve dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği artmış durumdaysa en yakın sağlık kuruluşundan B12'sini kontrol ettiriniz. İyotlu tuz kullanımına özen gösterin ve mutfağınızda bulundurun. İyot eksikliğinin beyin hasarına yol açtığını unutmayınız. Çocuklarınıza onların sağlığını bozan paketli gıdalar, şekerli meyve suları, aromalı süt ve kefirler, hazır gıdalar yerine doğal ve ev yapımı ürünler tüketmelerini sağlayınız. Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 18 Eylül 2023 - Pazartesi

Erken çocuklukta beslenme

 

Çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve her açıdan nitelikli beslenmeleri şarttır.

Beslenme sadece tabağını bitirmek, kilo aldırmak yada karnını doyurmak için yapılmamalıdır.

Kahvaltıda yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt ve sebzeler mutlaka bulunmalıdır.

Kahvaltıda yaparak evden çıkmak okul performansına etki sağlayan en önemli etkenlerdendir.

Süt, yoğurt, yumurta, kolin açısından zengindir ve kolin zeka, beyin gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Çinko eksikliğinde, beyin de okumada bozukluklar oluşur. En iyi çinko kaynakları et, yumurta, karaciğer, tahıllar ve deniz ürünleridir. Kuruyemişler, sinir sistemi için gereklidir.

Protein, mineral, vitamin açısından zengindir. Ispanak ve yeşil yapraklı sebzeler (lahana, pırasa, semizotu, bamya, brokoli vb.) beyin hücrelerinin gelişimine yarar sağlar. Bilişsel gelişim ve hafıza için balık çok faydalıdır. Somon, ton balığı, sardalya, mezgit hem omega açısından hem de  D vitamini kaynağıdır. Haftada en az 3 kez balık tüketmeye ailecek özen gösterelim. Protein ve lif açısından zengin olan yulaf ezmesi, hafıza için oldukça yararlıdır.B12 vitamininin tek kaynağı hayvansal ürünlerdir. (Yoğurt, et, yumurta)da bulunur. Çocuğunuzun okul başarısı düşükse ve dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği artmış durumdaysa en yakın sağlık kuruluşundan B12'sini kontrol ettiriniz. İyotlu tuz kullanımına özen gösterin ve mutfağınızda bulundurun. İyot eksikliğinin beyin hasarına yol açtığını unutmayınız. Çocuklarınıza onların sağlığını bozan paketli gıdalar, şekerli meyve suları, aromalı süt ve kefirler, hazır gıdalar yerine doğal ve ev yapımı ürünler tüketmelerini sağlayınız. Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.